8 січня в Шацьку: відзначають Собор Пресвятої Богородиці

08 Січня 2019, 09:25
2557

Цитата дня: «Не окриляйте тих, з ким не збираєтеся в небо...»

Цей день в історії: 

1835 – єдиний раз в історії, при президенті Ендрю Джексоні, державний борг США скоротився до нуля, щоб невдовзі знову швидко зрости

1851 – французький фізик Жан Фуко завдяки сконструйованому ним апарату довів, що земля обертається.

1923 – у Харкові ВУЦВК Української СРР ухвалив постанову про обов’язкову військову службу для громадян УСРР. 

1958 – Боббі Фішер у віці 14 років вперше став чемпіоном США з шахів

1960 – у місті Белз Забузького району Львівської області закінчено судовий процес над членами ОУН. Виїзна сесія Львівського обласного суду на підставі статей 296–297 Кримінального кодексу УРСР засудила до найвищої міри покарання (розстрілу з конфіскацією належного їм майна) П.Дубецького, В.Кобака, Г.Мухи, Л.Гадія, Я.Михайлюка

1992 – президент РФ Борис Єльцин в Ульяновську заявив: «Чорноморський флот був, є і буде російським»

Народились

1879 – Степан Васильченко (Панасенко), український письменник ("Мужицька арихметика")

1935 –Елвіс Преслі, визначний американський співак і актор, найуспішніший виконавець популярної музики XX ст. (рокабілі, рок-н-рол, госпел, кантрі, блюз), «король рок-н-ролу». Автор 149 (рекорд!) пісень, які потрапляли в гарячу десятку журналу «Біллборд».

1935 – Василь Симоненко, визначний український поет-«шістдесятник», журналіст, діяч українського руху дисидентів.

1947 – Девід Боуї (Девід Джонс), англійський рок-музикант-мультиінструменталіст, співак, продюсер, аудіо-інженер, композитор, художник, кіноактор.

Іменини: Анфіса, Василь, Григорій, Дмитро, Леонід, Костянтин, Макарій (Макар), Марія, Микола, Михайло, Олександр

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Замість різдвяної прогулянки - прибирання: шачанин жахнувся від кількості сміття в лісі

На адресу видання Район.Шацьк надійшов лист від жителя Шацька, в якому він розповідає про неприємні враження від різдвяної прогулянки лісом. На жаль, лист анонімний, проте світлини лісу зі сміттям, тушками мертвих тварин і понівеченими деревами направду обурюють і жахають.

Погода

Перша половина дня у Шацьку буде ясною, а після обіду з'являться хмари. Майже весь день мине без опадів, тільки ближче до вечора може розпочатися сніг. Температура повітря -11 -4.

Народний прогноз погоди

8 січня відзначається Собор Пресвятої Богородиці. У народі цей день називали Бабині каші. За кашею і погоду передбачали на найближчий час: якщо каша в печі рум’яниться — на сніг. Якщо до цього часу земля ще добре не промерзла, то літом соку не дасть, тобто врожай буде не дуже хорошим. Спостерігали цього дня за сонцем і за птахами: якщо біля сонця з’являлась світла смуга — на сніг. Якщо синиця зранку пищить — бути морозу вночі, а якщо галки і ворони влаштували безперервний ґвалт – варто чекати снігопад і заметілі.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024