Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України

05 Січня 2019, 14:40
Підписання Томосу 2428
Підписання Томосу

Церемонія підписання Томосу відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, о 12:40 підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України, – пише 24 канал.

Документ-оригінал Томосу 4 січня привіз до Константинополя ієромонах, іконописець і каліграф Лука. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті.

З підписанням Томосу для України офіційно завершується процедура отримання церковної незалежності.

Зазначимо, у храмі присутня офіційна делегація України на чолі з президентом Петром Порошенком та предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.

Завтра, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія о 8:30 відбудеться божественна літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній. Після неї предстоятель ПЦУ отримає Томос.

Коментарі
05 Січня 2019, 16:54
Це велика подія в Україні.
05 Січня 2019, 17:08
Це цівілізаційний розлом. Слов'янські народи штучно роз'єднуються ментально. А що далі...?
05 Січня 2019, 17:21
Коли слов'янські народи вільно розвиватимуться, не відчуваючи тиску неслов'янського "брата" (читай - ворога), ніякого розлому не буде.
05 Січня 2019, 17:22
Московити не слов'яни, а нащадки татаро-монголів. Історія була перебрехана пропагандистами і штучно підлаштована під все великоруське. А тепер нарешті торжество правди. Великоруські історики й досі ,,впарюють'' свої брехні, і наївно думають, що хтось повірить.
05 Січня 2019, 17:56
Хто не прийде на службу в нову церкву разом з родиною, матиме клопіт, особливо начальники?
05 Січня 2019, 19:57
Справедливість торжествує...
05 Січня 2019, 20:47
Чудова подія! Привітайте з цим місцевих депутатів та голів карпука сахаручку і т.д. які в свій час не схотіли за це голосувати.
05 Січня 2019, 22:25
Вiтаю! Отримали стамбульский патрiархат!
05 Січня 2019, 22:29
Отримали стамбульский патрiархат!
05 Січня 2019, 23:53
Саме в Стамбулі знаходиться Найголовніший для всіх православних світу, як Папа в Римі для католиків
06 Січня 2019, 05:11
І якщо москалі заслужать, то ми дозволимо їм створити російську церкву київського патріархату - бо ж самі вони томосу не мають! Не вірите- слухайте нєвзорова про томос https://youtu.be/nk9unLtjRPs
06 Січня 2019, 11:29
боже наведи нашу владу хоч пед виборами на путь істенний
06 Січня 2019, 13:27
Не збираюсь нікого переконувати, але в звязку з різноманітністю думок та ідеологій, мушу поділитися своїми знаннями на цю болючу тему. Доречі, вивчав історію професійно, маю диплом історика, і за роки життя крім навчання дещо вивчив додатково. Окреслю основні віхи. Звичайно, це буде інформація для роздумів тим, хто дійсно хоче розібратись, а не тих, хто на основі виховних моментів від батьків та суспільства, свого побуту сформувався і вважає, що це єдине вірне бачення. <br/>Отже, почну з хрещення Русі, яке відбулось в 988 році. Відувалось насильницьким способом Великим Володимиром із знищенням майже 70 відсотків місцевого населення (наших предків), (причому вирізались і жінки і діти, залишались лише немовлята, які вже не були носіями старого світогляду), яке не хотіло ніякої релігії. Адже жили вони, як це не дивно прозвучить, з ведичним світоглядом (нащадки словяно-аріїв). Хрещення відбувалось у грецьку релігію, в деяких старих підручниках такий вислів (грецька) ще можна зустріти. Після 1054 року (розкол церкви на римську і візантійську, чи східну і західну) почали називати християнством. Центрами християнства став Константинопось (сучасний Стамбул) та Рим. Були і інші розколи, але щодо України, то вплив мало створення так званого Третього Риму - Москви в 16-17 століттях. І, 1653 року за реформою Нікона на наших теренах церква стала саме православною з центром уже в Москві. Ця реформа заключалась у підміні ведичних поглядів у населення, яке дуже важко піддавалося християнізації, особливо в малодоступних місцях, і генетична память брала своє. Так, до ведичних свят приписували християнських святих, і в населення поступово стиралась межа де правда, а де підміна. Так існувало до сьогонішнього дня. 2018 року Україна фактично знову повернулася до візантійського вектору з центров в Стамбулі.<br/>І, тепер, прошу звернути увагу на одну річ. Фактично, територію сучасної України в часи Київської русі навернули в християнство (в той час грецька релігія, або культ Діонісія), яке поширилось потім на великі території на схід Росії, тоді, реформою Нікона в 1653 році на теренах слов'ян обєднали їх православ'ям, а в 2018 році частину словян відкололи, приєднавши назад до Стамбула. В сухому остатку, як то кажуть, лише за 1 тисячу років змогли ідеологічно розколоти єдиний народ - слов'ян. Я вже не кажу про штучно створені міжусобиці, які відбуваються зараз між цим народом. Отже, це всього навсього маніпуляції, які мають на меті дуже глобальні цілі.<br/>Це лише моя думка, нікого не хочу образити чи навчити. Але задуматись є над чим...
06 Січня 2019, 15:35
Хотілося б щоб під такими новинами блокували коментарі ,бо &quot;вати&quot; налізло що бридко читати.А історик певно вивчав історію на совєтських книжках раз не згадав 1448,1589,1686 роки,або зумисне це приховав в коментарі і не пишіть про один народ якого штучно розколюють ,а може поділіться цифрами скільки людей загинуло в таборах Сибіру,невже хтось ще вірить в братський народ?Історію-історикам ,політику-політикам ,а ми УКРАЇНЦІ радієм і святкуєм.Нехай всім буде щастя і радіст
06 Січня 2019, 20:54
Вітаю всіх українців з великою для нас подією. Питання Томосу зараз дуже суперечливо висвітлюється, кожен, хто коментує, робить це з своєї точки зору ... Але однозначно це наступний щабель незалежності України. P.S. До Історика: якщо Ви вважаєте слов'ян одним народом, то заховайте свій совдеповський диплом і почитайте Вікіпедію.
07 Січня 2019, 02:15
А це нічого, що Вікіпедію може &quot;коригувати&quot; кожен зареєстрований, а історія базується на фактах? <br/>Бідні українці, хоч би згадали(почитали) дев'яності роки, коли і як створювалась &quot;церква&quot; Київського патріархату, яка без підтримки політиків ледве животіла і за допомогою якої тепер вийшов такий шикарний піар хід.<br/>В 1918 році в історії православ'я вже був один &quot;об'єднавчий&quot; собор, так звані &quot; обновленці &quot;, і є збережені газети, де на передній шпальті великими літерами закликала тодішня влада переходити в нову церкву. Проіснувала вона рівно стільки, як і владарюючі, які її підтримували. Воно і не дивно, без чистоти віри, без Божого благословення. Зате скільки смути внесла в серця віруючих. Дежавю..<br/>Коли правителі світу цього уже всім наїлися, залишається тільки одне- мати &quot;свого бога&quot; , який буде виконувати всі бажання і &quot; свою церкву&quot;, якою можна буде вихвалятися, а не в ній молитися. І це нічого, що голова Церкви- Христос, він посунеться, бо світом правлю &quot; Я&quot;, черговий Гітлер чи Наполеон. Але ж Бог не фраєр, все бачить..
07 Січня 2019, 03:19
Хтось переклад читав? У ньому є помилки! Порохоботи писати муть своє, хоч у очі їм сцять, що то Божа роса
07 Січня 2019, 09:53
Не вірте таким як псевдоісторик, котрі маскуються і не кажуть чітко що Росія- вічний підступний і нещадний ворог. І церковний фронт нічим не відрізняється від армійського, мовного чи економічного фронту. І КДБшну Рузьку православну корпорацію Церквою називати Великий Гріх.<br/>.
08 Січня 2019, 01:35
Жуть!!! Таким історикам хочеться сказати &quot;Олексію їдь в росію&quot;. Дядьку, українську пенсію отримуєте а верзете казна що. Не рубайте сучок на якому сидите.
08 Січня 2019, 14:49
&quot;Кажуть, що ми «братні народи». Ну який мені брат Іван Грозний чи яка мені сестра Катерина ІІ? Те саме - з Петром І... Треба знати історію і не плекати в собі ілюзій про якийсь утопічний «один нарід»&quot;<br/><br/>“Треба збудувати кордон, який чітко і ясно позначить: тут є ми, а ви – з другого боку, там робіть, що хочете. Якщо вони хочуть свою імперію, нехай. Але нехай нам не перешкоджають жити, нехай нам не роблять пакостей, нехай не вчиняють агресії, нехай не видумують якихось претензій, щоб зробити Україну частиною цієї імперії. Нехай нам лишать наш мир, спокій. А ми будемо будувати свою демократичну державу“<br/><br/>Блаженнійший Любомир Гузар
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024