Повідомили, скільки коштів витратили на медичні закупівлі у Волинській області

01 Січня 2019, 10:30
Повідомили,скільки коштів витратили на медичні закупівлі 1444
Повідомили,скільки коштів витратили на медичні закупівлі

У медичних закупівлях на місцевому рівні – значна частина тендерів на суму від 195 до 200 тисяч гривень.

У 2018 році департаменти та заклади охорони здоров’я здійснили закупівлі у цьому діапазоні з очікуваною вартістю 400 млн гривень.

Про це інформує сайт громадського контролю держзакупівель Dozorro.


 

14 листопада 2018 року – Transparency International Україна презентувала звіт «Медичні закупівлі в ProZorro: експрес-обстеження 2.0». Це вже другий звіт, присвячений публічним закупівлям у сфері охорони здоров’я. Він показує тенденції у використанні державних коштів на медицину з 2017 року. 

«Цим звітом ми можемо показати, як контролювати закупівлі в сфері медцини, показати колегам з міністерства охрони здоровя проблемі місця, зробити трансформацію сфери охорони здоров'я більш ефективною», - зазначив виконавчий директор TI Україна Ярослав Юрчишин

«Ми проаналізували медичні закупівлі на місцевому рівні за перші три квартали 2018 та 2017 року. З позитиву, видатки лікарень та департаментів з 2017 року зросли — з 15,6 до 16,7 мільярдів гривень.Зменшився обсяг коштів, що витрачаються на менш врегульовані законом допорогові закупівлі. Загалом департаменти та заклади охорони здоров’я витрачають вдвічі менше коштів на допорогові закупівлі, ніж середній показник по Україні. Водночас відсоток конкурентних процедур у допорогах у 2018 році не зріс, а зменшився в усіх областях, у деяких удвічі», — сказав керівник аналітичного напрямку програми інноваційних проектів Transparency International Україна Артем Давиденко.

Автори звіту Transparency International Україна помітили високий рівень монополізації на ринку ліків та медичного обладнання. На місцевому рівні 1% постачальників уклали договори на 50% від суми всіх угод цих категорій товарів. 

«Дослідження чітко демонструє, де саме знаходяться точки росту для ефективності медичних закупівель. Вже декілька років ми впроваджуємо відкриті аукціони ProZorro, в тому числі у сфері охорони здоров’я. Але треба робити новий крок і робити закупівлі регіонів більш професійними, за рахунок централізації. Це не означає відмову від ProZorro – навпаки, ми таким чином розвиваємо реформу. 

Сьогодні ми маємо вже реальний приклад - централізовані закупівлі ліків міжнародними організаціями. В цих закупівлях понад 70% постачальників - безпосередні виробники. Такий підхід дозволяє знизити ціни майже на 40%. З 2019 року ДП «Медичні закупівлі України» почне працювати як централізована закупівельна організація для регіонів...Наша головна мета – закуповувати ліки швидше і дешевше», — зазначив Віктор Нестуля, ДП «Медичні закупівлі України» при МОЗ.

 

Закупівлі ліків та медобладнання складають лише третину (32,2%) від усіх витрат департаментів і закладів охорони здоров’я через ProZorro. Трохи менше –29,1% – медзакладам доводиться витрачати на енергоносії. Ще 14,2% – на будівельні роботи та поточні ремонти приміщень.

Саме на закупівлі енергоносіїв припадає більша половини від загальної суми всіх неконкурентних закупівель департаментів і закладів охорони здоров’я. Це відповідає загальним тенденціям в Україні через низьку конкуренцію у сфері комунальних послуг. 

Неочікуваними виявились нерівномірні видатки департаментів та закладів охорони здоров’я у перерахунку на одну особу, що проживає в регіоні. Деякі області вдвічі відстають від інших за витратами. Зокрема, найбільше витратила Львівська – 563 грн на особу. У Луганській області цей показник становить лише 111 грн. З даними по кожному з регіонів можна ознайомитися в звіті.


 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024