31 грудня в Шацьку: відзначали чоловічі братчини

31 Грудня 2018, 09:40
1207 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «У вас є вітрила, а ви вчепилися в якір...» – Конфуцій.

Цей день в історії: 

1899 - початок ефемерідного часу (ідеально рівномірна шкала часу, введена за рішенням 8 з'їзду Міжнародного Астрономічного Союзу).

1942 - «Бій у Баренцевому морі» або «Новорічний бій» між британськими кораблями, що входили до складу арктичного конвою JW-51B і німецькими рейдерами. Результатом бою стала відставка німецького адмірала Редера.

1943 - звільнення Житомира від нацистських військ.

1968 - перший у світі політ надзвукового пасажирського літака Ту-144. Поряд з Конкордом Ту-144 є першим із двох надзвукових авіалайнерів, які коли-небудь використовувалися авіакомпаніями для комерційних перевезень.

1994 - Перша Чеченська війна: російські війська почали штурм Грозного. Федеральні сили задіяли близько 250 одиниць бронетехніки.

1999 - Борис Єльцин іде у відставку з поста Президента Російської Федерації. Виконуючим обов'язки президента призначений В. Путін. 

Народились: 

1877 - Гнат Хоткевич, український письменник, історик, композитор, мистецтвознавець, етнограф, педагог, театральний і громадсько-політичний діяч.

1937 - Ентоні Хопкінс, британський актор. Вважається одним з кращих кіноакторів, відомий по кінематографічному образу серійного вбивці доктора Ганнібала Лектера, втіленому у фільмах «Мовчання ягнят», «Ганнібал» і «Червоний дракон».

1965 - Віктор Павлік, український співак, народний артист України (пісні «Шикидим», «Анна-Марія» та багато інших).

Іменини: Віра, Віктор, Володимир, Зоя, Іван, Ілля, Марко, Михайло, Модест, Микола, Семен, Сергій.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Традиційні ялинки та креатив від світязян - на Район.Шацьк обирають найкращу новорічну красуню

На адресу Район.Шацьк продовжують надходити світлини на конкурс новорічних ялинок.

Погода

Протягом усього дня у Шацьку утримається хмарна погода. Дрібний дощ зі снігом, який вдень прийде на зміну ранковому дрібному дощу, продовжуватиме йти до пізнього вечора. Температура повітря 0... +4.

Народний прогноз погоди

В останній день грудня вшановується пам’ять святителя Модеста, який у народі вважається покровителем худоби. У минулі часи цього дня відзначали чоловічі братчини (складчини) з пивом і м’ясом присвяченого святій тварині. Чим сильніші були морози, тим менше були можливі у майбутньому снігопади і заметілі. Погода цього дня вказує, якою буде погода в червні.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39