Чим дивував шачан 2018 рік. Частина І

29 Грудня 2018, 17:20
2199

За декілька днів відійде у минуле 2018 рік. За цей період  в районі відбулося чимало подій, які, мабуть, змінили його історію (будемо таки сподіватися, що в кращу сторону). Радували шачани своїми здобутками у сфері спорту та культури, а керівники району та громади, в свою чергу, намагалися залучити щонайбільше інвестицій, працювати над розвитком регіону, аби той в майбутньому таки став справді достойним називатися перлиною Волині та України.

У нашій добірці новин пропонуємо пригадати найбільш цікаві моменти в історії району за 2018 рік.

Січень

Початок нового 2018 року в Шацькому районі почався із приємної новини про те, що у Світязі стартували роботи із розширення дороги біля набережної, а шачанин - квадроцикліст Андрій Печук став майстром спорту України.

На початку січня Шацьк приймав у себе в міжнародний турнір з дзюдо, куди з’їхалися майже 300 юних спортсменів з трьох областей України та п’яти міст Білорусі.

Також в цьому місяці Шацький район та Шацька ОТГ отримали два шкільних автобуси, ключі від яких урочисто керівнику району Василю Голядинцю вручив тодішній губернатор Володимир Гунчик.

15 січня Василь Голядинець вручив почесну нагороду – від Президента України – медаль і посвідчення «Мати-героїня» жительці села Острів’я Оксані Лобовій. А вірш шачанки Ніни Корець «Крізь обрис світлин чорно-білих»  визнали найкращим у VІІІ Міжнародному поетичному конкурсі «Чатує в століттях Чернеча гора».

Шкільний автобус
Шкільний автобус

Лютий

3 лютого Шацький район гучно відзначив свій молодий – 25-річний ювілей. З нагоди цього свята шачанам народний депутат Степан Івахів подарував виступ відомого креативного колективу – «Лісапетний батальйон».

Учні Шацької школи-гімназії Станіслав Кислюк та Діана Жур за підсумками ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад зайняли в області призові місця.

8 лютого рішенням Волинської обласної ради директоркою санаторію «Лісова пісня» призначили Руслану Дибель.

В Шацьку відбулася нарада обласного рівня, де обговорювали актуальні екологічні питання для району, серед яких - будівництво каналізації та полігону ТПВ.

Цього ж місяця на озері Світязь відбулися змагання із зимової риболовлі «Кубок Світязя-2018», в якому взяли участь 20 команд рибалок з усієї Волині, а на озері Люцимер – завершальний VІ хокейний турнір «Кубок Шаковель».

А ще у лютому делегація з Шацького району та громади їздили в села Згоранської сільської ради, аби загітувати до об’єднання в одну громаду з Шацьком. На жаль, згоранські жителі ще думають і досі. А могли б уже бути в Шацьку….  Тим часом наприкінці лютого за сприяння обласних фахівців із децентралізації шачани визначилися з основними напрямками стратегії розвитку громади.

В річницю загибелі в зоні АТО шатанина Сергія Мокренка в Шацькій школі-гімназії урочисто відкрили меморіальну дошку пам’яті Героя.

Турнір на Кубок Шаковелю
Турнір на Кубок Шаковелю

Березень

На початку березня перед громадою публічно відзвітувався голова Шацької РДА Василь Голядинець, акцентуючи на таких питаннях, як робота виконавчого органу влади в економічному розвитку району, земельних ресурсах, інвестиційній діяльності та транскордонному співробітництві.

Окрім того, Василь Голядинець у Києві мав зустріч у Міністерстві екології, де просив виділення 25 мільйонів гривень на будівництво каналізації за великим інфраструктурним проектом.

7 березня указом Президента України почесне звання – «Заслужений працівник культури України» присвоєно директорці Шацького МБК Ніні Вирович.

На виїзній нараді, яка відбулася в селі Піща, представили проект нової амбулаторії, яку мають збудувати в цьому селі. Окрім того, в цьому ж місяці жителі Піщанської сільради висловили бажання стати частиною Шацької ОТГ.

В лютому підбили «спортивні» підсумки: Шацький район став другим в області за результатами їхніх виступів.

А тим часом Шацькі комунальники отримали новенький сміттєвоз, придбаний за кошти Шацької селищної ради (вартість 1,6 млн.грн.).

Сміттєвоз для Шацької ОТГ
Сміттєвоз для Шацької ОТГ

Квітень

Погодній сюрприз подарував початок березня, адже протягом перших вихідних випала місячна норма опадів, що спричинило підтоплення багатьох дворів та вулиць.

Викладачка вокалу Шацької дитячої музичної школи Світлана Постернак привезла з Чехії перемогу в Міжнародному пісенному конкурсі.

Медична галузь району також зазнає змін: на позачерговій сесії районної ради депутати прийняли рішення при виведення закладів первинної ланки медицини зі складу КЗ «Центр ПМСД Любомльського і Шацького районів», та розглянули питання про реорганізацію Шацької районної лікарні у комунальне некомерційне підприємство «Шацька районна лікарня Шацької районної ради».

У селі Вілиця місцеві жителі погодилися на «декомунізацію» написів на пам’ятних стелах на обеліску Слави, а жителі Грабівської сільської ради на громадських слуханнях висловилися за приєднання до Шацької ОТГ.

Учениця Шацької школи-гімназії Ангеліна Зубач перемогла у V відкритому літературному конкурсі фентезі та фантастики «Фан Фест».

На концерті, який відбувся у «Лісовій пісні», районні артисти підтвердили свої звання «народний».

У вілиці декомунізували назви
У вілиці декомунізували назви

Травень

На сесії Шацької селищної ради продемонстрували новий Генеральний план селища.

Юна письменниця Ангеліна Зубач здобула чергову перемогу у літературному конкурсі «ПероДактиль».

На нараді в Шацькій райдержадміністрації директорка парку Марія Христецька озвучила, що відтепер природоохоронна структура перейде на нові рейки господарювання, залучаючи до розвитку туристичних територій бізнес. А на нараді в Шацькій ОТГ з власниками баз відпочинку говорили про підготовку до нового туристичного сезону. В той же час у селі Світязь розпочалися бунти та протести місцевих жителів проти того, що Шацький НПП до розвитку пляжних територій біля озера залучив бізнес та підприємців, надавши їм в оренду певні території для торгівлі, в той час закріпивши за ними право облаштовувати їх відповідно до норм та стежити за чистотою.

Тим часом у свою скарбничку чергові медалі поклали спортсмени Шацької ДЮСШ, ставши призерами чемпіонату області у Ковелі. А футболісти Шацької школи-гімназії вдруге стали володарями «Сільмаг кубка», започаткованого місцевим підприємцем Василем Печуком.

Впорядкування пляжу на Світязі
Впорядкування пляжу на Світязі

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024