Пансіонат "Шацькі озера" повернули державі, проте відпочинок так і лишився совковим

08 Серпня 2016, 10:00
2812

Рік тому прокуратура Волинської області бравурно відрапортувала: пансіонат «Шацькі озера» після багаторічних судів повернули у державну власність. І ось минув рік, як комплекс споруд належить до Державного управління справами (ДУСя), а нічого в цьому оазисі «совкового» відпочинку й не змінилося. Керують ті самі люди, що й раніше. Скрізь повно людей і мало порядку...

Про це пише "Волинська газета".

1 липня 1968 р. урочисто, з участю перших осіб обкому партії, на мальовничому березі озера Світязь відкрили турбазу, яку так і назвали. Але за 5 років кількість місць із 160 виросла до 420. Надалі рекреаційний комплекс стрімко розбудовував ся, тож у 1981 р. виник ще один привід для перейменування: її нарекли «турбаза «Шацькі озера», а в 1985-ому – «пансіонат «Шацькі озера».

І ось з тих пір інтерес держави та профспілок до свого дітища почав згасати, зате стрімко виросли апетити різних хапуг і пройдисвітів, які прагнули за безцінь забрати собі всі споруди та – найголовніше! – ласий шмат землі.  

24 липня 2015 р., фактично рік тому, прес-служба прокуратури Волинської області повідомила:

«Рішенням Господарського суду Волинської області задоволено позов прокурора області в інтересах держави в особі Фонду державного майна України про визнання незаконним та скасування рішення виконкому Світязької сільради про оформлення права власності на будівлі пансіонату «Шацькі озера», скасування державної реєстрації свідоцтва про право власності та визнання права власності на ці будівлі за державою.
Ще у 2011 році прокуратура звернулася з цим позовом до суду, адже перевіркою було встановлено, що у січні 2001 р. Світязька сільська рада, не перевіривши правовстановлюючі документи ЗАТ «Волиньтурист» та залишивши поза увагою той факт, що майно пансіонату «Шацькі озера» знаходиться у господарському віданні товариства (а це не є підставою для набуття права власності!), прийняла рішення про визнання права власності на пансіонат за «Волиньтуристом».
На підставі вказаного рішення товариству було видано свідоцтво про право власності на будівлі та споруди пансіонату «Шацькі озера», яке у липні 2009 року зареєстроване у Реєстрі прав власності на нерухоме майно. 
Прокуратура області, вважаючи, що ЗАТ «Волиньтурист» набуло право власності на незаконних підставах, відтак рішення сільради є незаконним і незаконною є й державна реєстрація свідоцтва про право власності, кілька років відстоювала свою позицію в судах різних інстанцій і таки домоглася того, аби комплекс будівель пансіонату вартістю понад 18 млн. грн. повернули у державну власність».

Але що воно реально мало б означати, оте повернення» в «державну власність»? Яким чином Державне управління справами здійснює оперативне управління комплексом споруд та трудовим колективом? Як могло статися, що в «Шацьких озерах» залишився той самісінький керівник, що й раніше – Федір Заєць? На яких підставах на землях пансіонату буквально біля самісінької води розбудували якісь химерні споруди, де бідні намагаються відпочити, віддаючи останні гроші багатим? Чи заспокоїлися деякі львівські фірми, які під прикриттям високопоставлених покровителів вже давно намагаються довести це підприємство до банкрутства?

Наразі питання – без відповідей.

«На березі мальовничого Світязю, в оточенні розкішного соснового бору розташувався славнозвісний пансіонат «Шацькі озера». Тут створені всі умови для оздоровлення і змістовного відпочинку. Пансіонат влаштовує захоплюючі подорожі живописними місцями Шацького національного природного парку, багатого на різноманітну флору і фауну», – говориться в рекламних повідомленнях. Але насправді це – казочки для приїжджих, бо реально організаційні зміни в структурній приналежності пансіонату так і не відбулися. Точніше, він повністю перейшла до рук київських чиновників і, швидше за все, вони ж її найближчим часом і приватизують...

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром