Шачани стали свідками історичної події – створення Української Помісної Православної Церкви

16 Грудня 2018, 15:10
Делегацію шачан очолив голова Шацької РДА Василь Голядинець 3638
Делегацію шачан очолив голова Шацької РДА Василь Голядинець

Тисячі людей зібралися в суботу, 15 грудня, у Києві на площі перед собором Святої Софії, де відбувся Об’єднавчий Собор Української православної церкви. Шачани на чолі з головою Шацької райдержадміністрації Василем Голядинцем також долучилися до історичної події в українській історії. 

На Софіївську площу прибув Президент України Петро Порошенко, який подякував Вселенському Патріарху Варфоломію, учасникам Всеукраїнського Православного Об’єднавчого Собору та всім вірянам, які зібралися на площі перед Софійським Собором, за підтримку створення української автокефальної православної церкви, – інформують у прес-службі Волинської облдержадміністрації.

 «Ще раз дякую усім, хто вірив у те, що це можливо, і усім, хто за це боровся, усім, хто не побоявся. Усім, хто відкинув власні амбіції для того, щоб цей день відбувся і церква була створена. Нас об’єднує розуміння, що нині вирішується велике державотворче питання. І я хочу сказати тим, хто зібрався: ви безпосередні учасники становлення української незалежної церкви. Це ви, які сьогодні прийшли на площу, які є в Храмі Святої Софії, творите українську історію, прямо тут і прямо зараз», - наголосив Глава держави.

За його словами, саме учасники цієї події понесуть по Україні добру звістку про утворення автокефальної Української православної церкви.

Отож, Об'єднавчий собор обрав головою Єдиної помісної церкви України єпископа УПЦ КП Епіфанія. До слова, всього у соборі брали участь 190 осіб. Найбільше делегатів було від УПЦ Київського патріархату: 42 архієреї, кожен із одним священиком і одним мирянином, тобто 126 осіб разом. Від Московського патріархату прийшло 30 осіб, а від Української автокефальної православної церкви - 36.

Читайте також: Відомо, хто очолив єдину помісну українську церкву

Відтак, Петро Порошенко представив новообраного предстоятеля Української Помісної Православної Церкви Митрополита Київського та всієї України Епіфанія та повідомив, що на початку січня 2019 року у Стамбулі новообраний Предстоятель отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія.

3

1

1

1

1

Фото Олени ГУЖ

Коментарі
16 Грудня 2018, 19:42
Оооооо то то вже запахло .. порушенням прав людини.. якщо я не помиляюсь то Конституцію України , а саме ст. 35 ще ніхто не переписав та не вніс туди правки.. якщо її уважно прочитати, то вона не сходиться з тим що відбувається насправді.. а її Гарант Президент не стоїть на захисті((<br/>Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.<br/><br/>Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.<br/><br/>Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.<br/><br/>Ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.
16 Грудня 2018, 20:04
Успокойся раб московський!
16 Грудня 2018, 21:24
Від УПЦ було тільки два єпископи, тобто усього 6 людей а не 30.
16 Грудня 2018, 21:56
Народ має право вибирати назву<br/> Наші варіанти:<br/>ЦПХ - Церква правильних християн.<br/>ПТУ - Православно турецька унія<br/>ЦРУ - Церква реальних українців
17 Грудня 2018, 22:56
Щиро вірю і надіюсь що після присутності їх в Києві стане нам свім краще жити.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024