13 грудня в Шацьку: вітають Андріїв

13 Грудня 2018, 09:20
1289 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Іноді, досягнувши своєї стелі, з сумом усвідомлюєш, що це лише чиясь підлога».

Цей день в історії:

Православна церква відзначає день апостола Андрія Первозванного.

1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.

1917 — Курултай проголосив Кримську Народну Республіку.

1917 — Українська Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот.

1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м'яча».

Народилися:

1877 — Микола Леонтович, український композитор, хоровий диригент, фольклорист, педагог, громадський діяч, автор всесвітньо відомої обробки «Щедрика» (Carol of the Bells)

1926 — Ярослав Романович Дашкевич, український історик

1946 — Бистряков Володимир, український піаніст, композитор (Куда уехал цирк, Остров сокровищ).

Померли:

1963 — Василь Симоненко, український поет-«шістдесятник».

2012 — Василь Левкович, останній із живих полковників УПА.

Іменинники: Андрій, Іван. 

Про це Район.Шацьк писав рік тому: 

Шацьк: на місці старого скверу скоро постане сучасна зона відпочинку

В смт Шацьк завершуються роботи з реконструкції селищного скверу.

Погода, а саме відсутність опадів та сильного морозу, сприяє будівництву. Тому є надія, що роботи з реконструкції завершаться в визначені проектом терміни, тобто до Нового року.

Погода 13 грудня

У Шацьку сонце в цей день буде рідко з'являтися з-за хмар. На зміну нічному дрібному мокрому снігові вранці прийде дрібний сніг. До середини дня він закінчиться, а ввечері розпочнеться знову. Температура 0...-1.

Народний прогноз погоди: 13 грудня вшановується пам’ять святого апостола Андрія Первозванного. Християнська легенда свідчить, що святий Андрій названий Первозванним, тому що був покликаний першим з 12 апостолів та учнів Ісуса Христа. Він був свідком служінь спасителя, його розп'яття та воскресіння з мертвих. За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. «На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут», - сказав апостол учням. Він був розп'ятий у грецькому місті Патри (Патрас) на хресті, що мав X-подібну форму. Згодом цей хрест отримав назву Андріївський.

Андрій Первозванний вважається покровителем морської справи, оскільки перед тим, як стати апостолом, був рибалкою. Наші пращури продовжували на Андрія «наслуховувати» воду. Якщо у криниці тихо — хороша зима буде; а якщо шумить — потрібно готуватись до морозів, хурделиці та заметілі.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024