Пенсіонерки з Шацька сідають на шпагат та роблять японську гімнастику з елементами бодіфлексу

05 Грудня 2018, 13:40
Шачанка Валентина Дибалюк 7342
Шачанка Валентина Дибалюк

Майже 20 років існує в Шацьку своєрідний жіночий клуб, який об’єднав тих, хто не лінується дбати про своє здоров’я.

Сюди приходять жіночки, котрі вдома та навіть за допомогою лікарів не змогли справитися зі своїми хворобами, - пише Волинь.

                                                                           «А бабуся пішла на зарядку…»

Старший онук Галини Григорівни Левчук біжить у спортшколу на дев'яту ранку, а вона – услід за ним – на десяту. Встигла вже напекти й наварити, попорати чималеньке господарство, поклопотатися біля 88-літньої мами, навести лад у хаті. Дехто, почувши «А бабуся пішла на зарядку», дивується: «Чи ж їй удома бракує фізичних навантажень?»

І ось так - кожного дня!
І ось так - кожного дня!

«Ті комплекси вправ, які ми спільно виконуємо, заряджають мене енергією на весь день. Я за освітою – економіст. Коли доводилося постійно сидіти за столом, то часто боліла спина, нило в попереку. Потім пішла на пенсію, набрала зайвої ваги. Удома хоч і не сидиш без роботи, але це не замінить занять у нашій «групі здоров’я», тут я і схудла, і бадьорішою стала. Учора причіп гною сама накидала, а сьогодні роблю вправи, наче й не було втоми», – каже Галина Григорівна.

1
Про переваги спільних занять розповідали (зліва направо) Галина Левчук і Надія Стадник.
Про переваги спільних занять розповідали (зліва направо) Галина Левчук і Надія Стадник.

Дощового осіннього ранку в залі ДЮСШ панувала гарна погідна атмосфера, лунав сміх. Хоча часу на жарти й розмови жінки мають небагато, бо ж у кожної – різні невідкладні справи. Переодягнулися – і вперед! Тут нема фітнес-тренера, ніхто нікому не читає нотацій і не робить зауважень. Але всі максимально зібрані й організовані. Ті, хто зі «стажем», доброзичливо підтримують новачків, діляться з ними досвідом.

«Бувало, що збиралося і 38 жінок. Але не всі можуть відвідувати заняття регулярно, особливо влітку, коли городи. Приходить півгрупи – і за це я вдячна, бо ж є «кістяк», основа, яка не дає нам розпастися», – знайомить зі своїми подругами Надія Іванівна Стаднік, яка в 1999 році започаткувала в Шацьку рух за життя без хвороб.

Дбати про здоров'я - важка робота.
Дбати про здоров'я - важка робота.

Згадує, що тоді, коли їй виповнилося 50, почувалася значно гірше, ніж у 70. Завжди була втомленою, безсилою, вже й найгірші підозри виникали в лікарів. А Надії Іванівні, яка замолоду легко долала пішки 40-кілометрові відстані, ставало щораз важче ходити. Мусила шукати порятунку. Читала літературу про різні оздоровчі методики, випробовувала їх на собі. Якось, гортаючи газети, натрапила на оголошення про те, що в Луцьку пройдуть двотижневі курси Мірзакаріма Норбекова, представника альтернативної медицини, автора популярних книг про самозцілення. Разом зі свахою поїхали навчатися відновлювати здоров’я. А повернувшись, вирішили шукати однодумців і в рідному Шацьку.

«Поступово люди перестали дивуватися, дивлячись, як ми в теплу пору року на стадіоні чи на березі озера робимо вправи. Комплекс включає і настанови японського лікаря Кацудзо Ніші, що їх популяризувала Майя Гогулан, і елементи бодіфлексу, і розробки Поля Брегга, й авторів інших методик. Одне слово, по крупинці збирали раціональні зерна. І результат є. Коли почала над собою працювати, то цілий день на ногах – і відпочивати не хочеться. «Тобі б іще шахтарську лампочку на лоб, то й уночі будеш город копати», – жартує чоловік. А я окрім наших занять ще й на пробіжки час знаходжу. Давно переконалася, що здоров’я вимагає труду», – розмірковує пані Надія.

Від цієї вправи голова закрутиться і в молодої людини.
Від цієї вправи голова закрутиться і в молодої людини.

                                                                     «І чоловіків узяли б, тільки ж вони — ледачі…»

У кожної з присутніх у залі жінок – своя історія боротьби із хворобами. Але найяскравішим підтвердженням ефективності занять є приклад 76-річної Валентини Олександрівни Дибалюк, якій вдалося зупинити прогресування артрозу. Жінка, яку тривалий час мучили біль і скутість суглобів, нині запросто сідає на шпагат, може похвалитися такою гнучкістю, рухливістю, енергійністю, що й молодим варто повчитися. Дочки підтримують маму в її прагненні бути здоровою обома руками, а онучка Аліса, гостюючи в Шацьку, завжди приходить разом із бабусею на заняття.

До тренувань потрібно підходити комплексно.
До тренувань потрібно підходити комплексно.

«Валя – ще й наш лікар. Вона 51 рік відпрацювала акушеркою в лікарні. Може кожному дати корисну пораду. В групі не тільки пенсіонерки, є і дівчата, і молоді мами. Хтось хоче позбутися зайвих кілограмів, хтось – сутулості. У мене, наприклад, був підвищений артеріальний тиск, я 5 років займаюся – і стало легше, – розповідає Тетяна Положевець.

Чи не пробували залучити у свій клуб чоловіків? На це запитання наші співрозмовниці напівжартома зітхають: «Узяли б, тільки ж вони – ледачі…»

І без фітнес-тренера заняття проходять організовано.
І без фітнес-тренера заняття проходять організовано.

«Деякі вправи мій Володя сам удома робить, – захищаючи главу родини, Надія Стаднік ділиться сімейними секретами народної медицини. – Наприклад, є простий спосіб позбутися судом. Лягаєте на спину, під ноги кладете наповнену водою півторалітрову пластикову пляшку, піднімаєте кінцівки й почергово енергійно опускаєте їх на цю опору. При проблемах із судинами, варикозі також корисно робити ванночки: наливаєте у відро гарячу воду (приблизно 50 градусів), додаєте 150 грамів гірчичного порошку, парите ноги через день перед сном. А попередити негаразди із серцем допоможе засіб із 5 трав.»

Рецепт таких ліків ми записали, чоловікам, напевне ж, сподобається: змішати по 0,5 л горілки й меду, додати 1 літр настою зі збору лікарських рослин – ромашки, валеріани, сухоцвіту, глоду й споришу, взятих у рівних частинах. Пити спочатку по чайній ложці рано і ввечері, потім дозу можна трохи збільшити.

А ще нам розповіли, як готувати «вужівку» – настоянку із живих плазунів, яку вважають протипухлинними ліками. Від чиряків і ячменів на очах порадили пити чай із череди, а бородавки на тілі рекомендували змащувати подрібненими ягодами крушини…

І наостанок - пробіжка.
І наостанок - пробіжка.

Жінки розходилися після заняття розпашілими, рум’янощокими, й навіть не вірилося, що більшості з них за 60, а то й за 70 літ. Сміючись, цитували свій девіз: «Ніколи не відкладай самооздоровлення надовго, бо лінощі й пасивність призводять до спокою, вища форма якого — вічний спокій». Висловлювали свою мрію: щоб у Шацьку, в інших містах і селах люди брали приклад із японців, китайців, які щоранку масово виходять на площі й стадіони, разом роблять гімнастичні вправи. Тоді й українці могли б похвалитися активним довголіттям. В один голос наші співрозмовниці закликають усіх: «Долучайтеся!»

                                                                                                                                                                                                                      Галина Світліковська

Коментарі
06 Грудня 2018, 01:13
Молодці! Щиро заздрю
06 Грудня 2018, 01:15
Щиро заздрю! Молодці! Довголіття і здоррв'я !
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024