Їм потрібне не співчуття, а розуміння і допомога: в Шацьку відзначили День людей з особливими потребами

04 Грудня 2018, 12:46
Валентині Кравченко на зборах оголосили подяку 3861
Валентині Кравченко на зборах оголосили подяку

В Шацьку вшанували людей з особливими потребами.

3 грудня, з нагоди Міжнародного дня людей з особливими потребами, в залі засідань Шацької селищної ради відбулися збори членів Шацької районної організаціїі інвалідів.

Цей день не можна назвати святковим, - наголосила в своєму зверненні до присутніх Ніна Верешко, голова організації. Люди з особливими потребами чекають додаткової уваги суспільства, підтримки, захисту прав, обговорення і вирішення проблем. Ніна Григорівна повідомила, що напередодні члени організації отримала продуктові набори. До новорічних свят і дня святого Миколая солодкі подарунки отримають ще й діти з особливими потребами.


 

Допомога стала можливою завдяки підтримці з районного (5 000 грн.) і селищного (3 000 грн.) бюджетів та спонсорів-благодійників: храму Різдва Пресвятої Боородиці (настоятель Микола Вихор), Валентина Шумика, Володимира Назарука, Михайла Поліщука, Володимира Шума, Іванни Щелкунової, Олени Лікіних, Сергія Сидорука, Нелі Сацюк, Наталії Савчук, Лесі Марчук, Валентини Курагеу, Василя Печука та інших.

Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, оголосив подяку голові первинного осередку інвалідів села Піща Валентині Кравченко і наголосив:

 «Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть громадяни з обмеженими можливостями, а вони потребують допомоги та уваги. Тож бажаю вам витримки, мужності, оптимізму, віри та щастя і достатку у ваших оселях. Від імені районної державної адміністрації висловлюю щиру вдячність й тим жителям району, які активно долучилися до благородної справи, зробивши свій внесок на благо осіб з інвалідністю».


 

Мирослава Терета, директорка Шацької районної філії Волинського обласного центру зайнятості, розповіла про послуги служби зайнятості людям з обмеженими фізичними можливостями. Директор наголосила, що особи з інвалідністю можуть самостійно чи за допомогою фахівця підібрати роботу, отримати послуги з профорієнтації та профнавчання, ознайомитися із вакансіями для інвалідів, оволодіти технікою пошуку роботи, обрати професію з урахуванням медичних показань, програми реабілітації, особистих нахилів. Віктор Гірич, начальник Шацько - Любомльського об’єднаного управління Пенсійного фонду, розповів присутнім про умови призначення пенсії по інвалідності і наголосив, що з 1 грудня мінімальна пенсія в Україні зросла до 1497 грн.


 

Приємний момент заходу – вручення подарунка і оголошення подяки від Шацької селищної ради Ніні Верешко.  Активній, енергійній, завжди привітній і уважній до потреб людей з інвалідністю голові організації адресував теплі слова Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької ОТГ.

2

 

Про важливість підписання декларації з сімейним лікарем до 1 січня 2019 року розповіла на зборах Алла Курчак, завідувачка Шацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Фахівець управління соціального захисту населення Шацької РДА Людмила Гірич наголосила, що особи з інвалідністю, які мають право на пільги, обліковуються в управлінні і відповідно в міру можливого забезпечуються путівками на санаторно-курортне лікування, технічними та іншими засобами реабілітації, інваліди по зору – спеціальними годинниками і телефонами тощо. Згідно з нормами закону відбувається виплата компенсації.

2

2

 

Працівник територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району Ярослав Маркович розповів, що в центрі обслуговуються 23 одиноких людей з інвалідністю, яким допомагають по господарству, оплачують комунальні послуги, надають підтримку продуктами та одягом. Також фахівець запросив присутніх долучитися до проекту «Університет третього віку», де літні люди спілкуються, проводять час за творчістю і навчанням і просто відпочивають у компанії однодумців.

Люди з особливими потребами могли задати керівникам запитання і отримати на них вичерпні відповіді.

Варто пам’ятати, що особи з інвалідністю - це люди, які потребують постійної уваги, повсякденного піклування. Вони чекають від нас не співчуття, а розуміння і допомоги, бо хочуть жити повноцінним життям і мають на це право.

2

2

4

2


 


 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром