25 грудня чи 7 січня: чи змінять в Україні дату Різдва після Томосу

01 Грудня 2018, 10:45
2297 Джерело: фото ілюстративне

Після отримання Україною Томосу зміни церковного календаря з юліанського на григоріанський та перенесення традиційних релігійних свят не буде.

Про це сказав керівник інформаційного відділу УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), передає Українська правда з посиланням на «Укрінформ».

«Питання календаря ніяким чином не розглядається в контексті Томосу. Ніяких змін календаря не буде. Це питання, яке потребує окремого рішення, і це рішення прийматиме сама церква», – зазначив він.

Євстратій припустив, що у майбутньому можна перейти на користування григоріанським календарем, якщо буде у цьому потреба (як це, приміром, відбулося в Румунії та Болгарії). Зараз же питання не на часі, оскільки з цього приводу немає єдиної думки.

«Є прихильники нового календаря, і є противники. І тому ми не можемо допустити, щоб церква поділилася ще й у питанні календаря», – підкреслив він.

Євстратій стверджує, що фейки про перенесення православних свят, зокрема Різдва, були спеціально запущені з російського боку, їх мета – посіяти недовіру і ворожнечу.

Довідково:

Зараз Українська православна церква користується традиційним юліанським календарем і святкує Різдво 7 січня, в той час як західні християни дотримуються григоріанського, і в них це свято припадає на 25 грудня.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024