Соснові насадження нищить шкідник, а санітарні рубки заборонено. Що робити?

26 Липня 2016, 12:00
4288

На території державного підприємства «Шацьке УДЛГ» в п’ятницю, 22 липня, відбувся виїзний семінар, під час якого представники районної влади та громадськості мали можливість ознайомитися з діяльністю підприємства та проблемами всихання соснових насаджень, які дуже турбують лісівників.

На цей захід лісівники запросили заступника голови районної державної адміністрації Сергія Кужеля, депутата районної ради Олександра Наумича, старост та депутатів Шацької об’єднаної територіальної громади, представника державної служби з надзвичайних ситуацій, кореспондента районної газети та представників громадськості.

У роботі семінару взяли участь та виступили головний лісничий ДП «Шацьке УДЛГ» Андрій Самолюк, лісничі Шацького та Поліського лісництв Віктор Мелюх та Сергій Смітчик. Залучили до показу і майстрів лісу.

Ярослав Кропивник біля пошкодженої сосни
Ярослав Кропивник біля пошкодженої сосни

Вже у поруділих лісових насадженнях, які вразила страшна недуга, інженер охорони і захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ» Ярослав Кропивник розповів, що ж стало причиною всихання соснових насаджень.

– Їх убиває щонайперше вершинний короїд, – наголосив Ярослав Іванович. – І це зумовлено передусім зміною клімату, а саме аномально жарким літом, м’якою зимою та малою кількістю опадів, що у свою чергу призвело до значного зниження грунтових вод.

 

Личинки шкідника живуть під корою дерева
Личинки шкідника живуть під корою дерева

Брак води, зокрема, ослаблює дерева. Діють й інші чинники, що погіршують умови нормального живлення і росту… Цим і користуються шкідники, вибираючи  ослаблені поодинокі дерева і цілі плантації соснових насаджень для своїх атак. Найбільш агресивно поводить себе вершинний короїд, але й шестизубий короїд, синя соснова златка, лубоїди останнім часом також активізувалися.

Їх нашестя дуже швидко призводить до загибелі дерев, головне ж, «зелена пожежа» поширюються небаченими темпами. На території лісгоспу на 1 березня 2016 р. було виявлено близько 30 осередків пошкоджень вершинним короїдом, а станом на 15 липня їх стало більше 70.

На зрізаному дереві добре видно, що його верхівка - заражена, а нижня частина стовбура - здорова
На зрізаному дереві добре видно, що його верхівка - заражена, а нижня частина стовбура - здорова

 

– Тому ми зібрали вас тут, – наголошує лісівник. –  Хочемо ознайомити вас із проблемою всихання сосни, щоб разом знайти вирішення цієї проблеми та запобігти загибелі деревостанів на великих площах.

Він нагадав, що згідно з розпорядженням Волинської обласної державної адміністрації № 283 «Про впорядкування вирубки лісів» від 17.06.2016 р. у лісах області було призупинено проведення санітарних рубок. Отже, проблема стоїть дуже гостро, оскільки заражені дерева створюють небезпеку здоровому лісу, а в лісівників зв’язані руки розпорядженням № 283. Вони не можуть ні прибрати з насаджень хворі дерева, ні запобігти розповсюдженню страшної пошесті на здорові лісові масиви.

У Поліському лісництві дуже багато уражених шкідниками ділянок лісу
У Поліському лісництві дуже багато уражених шкідниками ділянок лісу

Учасники семінару оглянули близько 20 осередків всихання сосни і зрозуміли, що це дуже серйозна проблема і з нею потрібно терміново боротися всіма можливими методами. Тож висловили готовність допомогти лісівникам у межах своїх можливостей.

Хворі дерева, на думку учасників наради, потрібно зрізати, щоб запобігти зараженню інших
Хворі дерева, на думку учасників наради, потрібно зрізати, щоб запобігти зараженню інших

Вони також відвідали ділянки Поліського лісництва, де лісівниками посаджені лісові культури та проведено сприяння природному поновленню. Спостерігали, як проводяться роботи з протипожежного облаштування лісів, а саме влаштування мінералізованих смуг та догляд за ними. Оглянули новостворені рекреаційні пункти Шацького та Поліського лісництв, які вразили учасників семінару своєю зручністю та охайністю. На всіх рекреаційних пунктах, окрім гарних альтанок, облаштовані також стоянки для автотранспорту, прокладені гравійні доріжки, облаштовані пісочниці для дітей та гойдалки, мангали, урни для сміття, туалети, є навіть нарубані дрова та колонка з водою.

Коментарі
26 Липня 2016, 20:43
Зрубали дерево - шкідник ліквідований????? Аналізуйте інформацію. Не ті методи.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024