Піща: після богослужіння відбудеться святкування Дня села

21 Липня 2016, 13:00
Древній Піщанський храм на честь ікони Казанської Божої Матері 4290 Джерело: sh-orthodox.org.ua
Древній Піщанський храм на честь ікони Казанської Божої Матері

Сьогодні, 21 липня, в храмі ікони Казанської ікони Божої Матері села Піща відбулося святкове богослужіння. Одна з найбільш древніх парафій благочиння відзначила престольне свято.

Цьогоріч виповнюється 220 років з часу першої згадки про храм ікони Казанської Божої Матері в селі Піща. Першу згадку про церкву ми знаходимо в журналі «Клировые ведомости церкви Владимир-Волынского уезда за 1796 год». В ньому сказано, що в селі Піща церква Симеонова, дерев’яна,  придатна до священослужіння. В селі налічується 70 дворів, жителів 479, священик Іосиф Олександрович Івашкевич – 36 літ, грамоту знає, матушка Феодосія Семенівна Івашкевич – 28 літ, син Онуфрій – 6 літ, дочка Марія – 4 літ.

Друга згадка про храм належить до 1801року, - пише сайт Шацького благочиння.

У 50-х роках у храмі сталася пожежа, згоріли архівні документи.

Церкву перебудували в 1912 році. В роки Першої світової війни, коли наступали німецькі війська, багато піщанців евакуювали  вглиб країни, а частина перебралась  у село Острів’я. Дзвони були зняті з храму і затоплені в Піщанському озері. Після  війни, повернувшись додому, селяни віднайшли дзвони і встановили їх на храм.

Сільська святиня навіть під час революції не закривалася. Починаючи з 1918-го і до 1943 року в ньому служив священик Михаїл Максимович. Під час війни отця Михаїла з матушкою забрали 5 невідомих людей і вбили, місце поховання невідоме. Після смерті отця Михаїла в храмі служив отець Іоанн Гацкевич ( 1944-1965роки). Під час його служіння в 1954році, через необережність старости, який повісив полотенце біля грубки, сталось загорання, зайнявся сам храм. Під час пожежі церква дуже постраждала, згоріли архівні документи.

А з 1989р і по теперішній час в оновленому древньому храмі на березі озера Піщанське служить протоієрей Іоанн Давидюк.

До найбільшої святині села – ікони Казанської Божої Матері – сьогодні, в день престольного свята, прибули сотні парафіян та представники духовенства. Кожен із них знає, що Казанська ікона Божої Матері - одна з найвідоміших і найшанованіших на теренах України. Зазвичай саме цим образом благословляють молодят до вінця, саме його розміщують поруч із ліжечками малят.

А ввечері на жителів села Піща і гостей чекає святкова програма від місцевих аматорів культури. Святкування Дня села відбудеться на центральній площі Піщі, біля сільського будинку культури. В програмі – ігри, конкурси, флеш-моби, розваги, святковий концерт від місцевого вокального ансамблю «Розмай» (керівник Ірина Густирь). Родзинкою свята стане дискотека під відкритим небом.

Організатори запрошують жителів Шацького району на веселе свято, яке розпочнеться о 21.00.

Ці чарівні і неймовірно талановиті дівчата з ансамблю «Розмай» співатимуть для вас
Ці чарівні і неймовірно талановиті дівчата з ансамблю «Розмай» співатимуть для вас

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром