Щоб український берег не став польським: у відеосюжеті показали, як на Шаччині укріплюють берег Західного Бугу

22 Листопада 2018, 15:05
3160

Тече і потрохи змінює карту України. Річка Західний Буг щороку забирає в нашої держави десятки гектарів і віддає її Польщі.

Вимиваючи правий берег течія наносить пісок на лівий. Сантиметр за сантиметром русло зміщується. А оскільки лінія кордону між Україною й Польщею пролягає серединою русла, то вона теж зміщується не на користь нашої держави, - йдеться у відеосюжеті Андрія Гнатюка.

Причина всьому – так звані сили Кореоліса. Це природне явище північної півкулі, яке повністю залежить від обертання Землі. Запобігти втраті території можна або узгодивши кордон географічними точками, або укріпивши берег річки, що зараз і проводять.

Управління водного господарства куди тільки не зверталося, аби виділили кошти на укріплення берегів Західного Бугу. І лише зараз уперше за 15 років кошти надійшли - 880 тисяч гривень.

Точка з'єднання трьох держав, яка знаходиться на річці Західний Буг, що в Шацькому районі, одна із найпроблемніших, яку забетонували.

Всього потребують кріплення 23 ділянки. Станом на сьогодні вартість укріплення одного кілометра берега коштує 20 мільйонів гривень, а для роботи на усіх ділянках треба 270 мільйонів. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024