22 листопада в Шацьку: якщо гусак вийде на лід - то далі осінь буде без морозів

22 Листопада 2018, 09:25
1399 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Дорослим стаєш не коли перестаєш слухати маму, а коли розумієш, що вона мала рацію...»

Цей день в історії: 

1675 – Оле Крістенсен Ремер представив в Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла (коротко суть: швидкість розповсюдження електромагнітної взаємодії у вакуумі — фундаментальна фізична стала, прирівняна до c =299 792 458 м/с.)

1708 – РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі. Доречі, ця анафема й досі вважається Московським партіархатом легітимною.

1990 – Відставка з поста прем'єр-міністра легендарної особистості Англії ХХ століття - 65-річної Маргарет Тэтчер («Залізна леді»).

2004 – Початок Помаранчевої революції. З оголошенням попередніх офіційних результатів голосування за кандидатів в президенти В. Януковича та В. Ющенка стало зрозуміло, що вони відрізняються від даних екзит-полів. Скориставшись цим, прихильники Ющенка та іноземні спостерігачі з Європи й США заявили, що вибори проведені із численними порушеннями.

2005 – указом переобраного президента України Віктора Ющенка 22 листопада проголошено Днем Свободи. Свято встановлено в Україні «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року»

Народились

1722 – Григорій Сковорода, найвидатніший український просвітитель-гуманіст, та філософ.

1890 – Шарль де Голль, французький військовий та політичний діяч. 

1893 – Лазар Каганович, радянський партійний і державний діяч. Продовжував традиційну для більшовиків політику репресій проти української інтелігенції, звинувативши її в «українському буржуазному націоналізмі», провів обширну чистку серед українських національних кадрів.

1952 – Савік Шустер, журналіст з канадським і італійським громадянством, автор і ведучий програми «Шустер live» на ТРК Україна, засновник ТОВ «Савік Шустер Студіос». 

1984 – Скарлет Йохансон, американська кіноакторка. Отримала визнання завдяки ролям в фільмах «Світ примар» та «Труднощі перекладу», за які отримала «Золотий глобус» у 2003 році.

Іменини: 

Ангеліна, Георгій, Іван, Костянтин, Родіон, Юрій

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Житель Шацька став призером чемпіонату України для квадроциклів "Ukrainian Cross-Country"

Шачанин Андрій Печук зайняв друге місце в заключному шостому етапі чемпіонату України для квадроциклів "Ukrainian Cross-Country" серед дорослих та юніорів.

1

Погода

У Шацьку хмарна погода буде триматися до самого вечора. Без опадів. Температура повітря -3 - 0. 

Народний прогноз погоди

Цього дня вшановується пам’ять преподобної Матрони. У народі день цей називався Мороз Матрона. Селяни помітили, якщо гусак вийде на лід, продовження осені буде без морозів. А іній на деревах, навпаки, передвіщав мороз. Якщо на Матрону буде туман – до відлиги.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39