Цьогоріч за олів’є доведеться сплатити на 37 гривень більше

20 Листопада 2018, 14:10
Цьогоріч за олів’є доведеться сплатити на 37 гривень більше 1475
Цьогоріч за олів’є доведеться сплатити на 37 гривень більше

До нас наближаються різдвяні та новорічні свята. А чи можна уявити будь-яке зимове свято в нашій країні без традиційного салату олів’є?

Цей салат за кілька поколінь перетворився на один із невід’ємних атрибутів новорічних святкувань. Закінчення старого року та початок нового в Україні асоціюється з запахом ялинки, шампанським та салатом олів’є.

«Ми сьогодні готуємо «французький» салат, і рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші за цінами ринку «Дніпро» у Києві», – пише генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Рецепт салату олів'є беремо найдоступніший: відварна картопля – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 200г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 8 шт, солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – бляшанка 425 г, майонез «Європейський»  – упаковка 300 г, сіль за смаком. 

За даними Держстату, станом на початок листопада 2017 року продукти коштували: відварна картопля – 5,7 грн за кілограм, або 3,4 грн за 600 г, відварна морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,6 грн за 250 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1грн за 200 г, варена ковбаса – 74,8 грн за кілограм, або 44,9 грн за 600 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 19 грн за 8 шт.

На консервацію й майонез ми витратили: солоно-мариновані огірки – 24,3грн за 500г баночку, консервований зелений горошок – 23,6грн за 425г, майонез – 12,4грн за 300г упаковку. 

Тобто в 2017 році приготування майже 3 кг салату олів’є, яких буде достатньо для великої родини з 8 осіб, обійшлося нам у 130,2грн. 

У 2018-му, за середніми в Шацьку цінами, ми сплатимо: відварна картопля – 5 грн за кілограм, або 3 грн за 600 г, відварна морква – 12 грн за кг, або 3 грн за 250 г, цибуля – 14 грн за кілограм, або 2,8 грн за 200 г, варена ковбаса – 90 грн за кілограм, або 54 грн за 600 г, яйця – 28 грн за десяток, або 22,4 грн за 8 шт., мариновані огірки – 35,2 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 32 грн за 425 г бляшанку, майонез – 15 грн за 300 г упаковку. 

Тобто в 2018 році, за 1,5 місяці до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату олів’є коштуватиме нам 167,4 грн. За рік салат олів’є подорожчав на 37,2 грн.

Проте шачани, які здебільшого мають свою городину і консервацію, можуть зекономити на картоплі, моркві, цибулі та огірках. А найбільш заощадливі – і на зеленому горошкові.

Тому Новий рік зі святковим столом і гарним настроєм буде в кожній оселі.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024