Працівники Шацької експлуатаційної дільниці укріпили берег річки Західний Буг

15 Листопада 2018, 19:05
Роботу виконують працівники Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства 4153 Джерело: vodres.gov.ua
Роботу виконують працівники Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства

У цьому році, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, з державного бюджету Держводагентства  виділені кошти в сумі 880,0 тис. грн. на реалізацію проекту «Будівництво кріплення берега річки Західний Буг в районі прикордонного знаку «Буг» Шацького району Волинської області», яким  передбачено закріпити 72 метри ділянки берега в  місці сходження кордонів трьох держав - України, Білорусі та Польщі. 

Роботи на цьому об’єкті виконуються працівниками Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства і на сьогодні перебувають у стадії завершення, – інформують на сайті Волинського обласного управління водних ресурсів.

Водно-річкова частина кордону України з Республікою Польща довжиною 220 км проходить по серединній лінії водного плеса річки Західний Буг, яка характеризується значними сезонними перепадами рівнів води, звивистістю русла та  малостійкими берегами. Внаслідок берегової ерозії на  багатьох ділянках річки  існує постійна загроза зміни русла  та зміщення лінії  державного кордону.

Ця проблема вивчалась обласним управлінням водних ресурсів і Західно-Бузьким БУВР та вже проведено ряд заходів щодо її вирішення. 

За результатами проведених обстежень прикордонної частини річки спільно з представниками Держприкордонслужби  з використанням  космічних знімків, отриманих в рамках міжнародного проекту «Розбудова польсько-білорусько-української водної політики в басейні річки Західний Буг»,  встановлено 33 потенційно-небезпечні ділянки можливого розмиву та переформування берегів загальною протяжністю 23 км.

Зона впливу шкідливої дії води на цих ділянках становить 5,3 тис. га. облводресурсів  визначені 29  ділянок берега річки, пріоритетних  щодо проведення робіт з берегоукріплення. 

За період з 1999 по 2011 роки водогосподарськими організаціями області на виконання державної програми «Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь», яка реалізується Держводагентством, було закріплено три ділянки берега річки загальною протяжністю 1,177 км  поблизу сіл Грабове Шацького району та  Забужжя Любомльського району, а також  розчищено 18 км русла  річки  від повалених та затоплених дерев. Це дало змогу захистити 544 га території України від шкідливої дії води.

Крім того, у 2008 році була розроблена проектно-кошторисна документація на кріплення ділянки берега річки  протяжністю 0,476 км в районі прикордонного знаку 1055 поблизу села Грабове Шацького району, але через відсутність фінансування роботи не проводились.

Обсяг коштів, необхідних для виконання берегоукріплювальних робіт на пріоритетних ділянках, складає орієнтовно 270 млн. грн. в цінах  2018 року.

Разом з тим, з метою зменшення інтенсивності берегової ерозії, необхідно на прикордонній ділянці річки протяжністю 200 км провести  додаткове обстеження русла щодо наявності повалених та затоплених дерев і виконати розчищення цих ділянок.

Водогосподарники області готові продовжити ці роботи при вирішенні питання фінансування.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром