На сапропелі з озера Прибич в Іспанії вирощують мандарини

15 Липня 2016, 16:00
7787

Декілька років на озері Прибич, що знаходиться поблизу села Смоляри- Світязькі, компанія «Зендер-Україна» розпочала видобувати сапропель.  Посеред озера плаває «корабель» -- надсучасний насос, виготовлений в Італії, аналогів якому немає в Україні. Він і виконує основну функцію – викачує з дна озера сапропель.

Від «корабля» до берега по поверхні озера тягнеться довжелезний виткий ланцюг із бочок, до яких прикріплена труба, а вже в березі вона, закопана під землею, веде до велетенської бочки. По цій трубі бочка наповнюється сапропелем, а вже від неї дорогоцінна озерна суміш по трубі закачується у не менш велетенські міхи.

-Насос обладнаний так, що в трубу не потрапляють водорості та риба – вібрація двигуна відлякує її, -- розповідає Василь Редько, заступник директора компанії. -- Через кожний метр «корабель», оснащений GPS-навігатором, пересувається по озеру, при цьому труба опускається на нове місце, де викачується сапропель на глибині від 3 до 10 метрів. Якби можна було бачити озеро наскрізь, то було б видно, що воно усе в «дірках», наче сир. Згодом сапропель викачається, стіни «дірок» зсунуться, а озеро очиститься від тисячолітнього мулу. У нашій області та зокрема Шацькому районі залишилось дуже мало озер, які не потребують очищення від сапропелю. Така діяльність практично виконує дві функції – допомагає екології озер, а підприємства, а від них і бюджети громад, могли б отримувати хороші прибутки. Я вже не кажу про те, що врожайність із використанням продуктів сапропелю підвищується в декілька разів.

Бочка заповнюється сапропелем практично за годину, якщо працюють два насоси, потім сапропель закачується у великі міхи об’ємом 4 тис. метрів кубічних.

Мішки із закачаним сапропелем
Мішки із закачаним сапропелем

У цих мішках сапропель залишається на зиму, аби проморозився та отримав консистенцію, як у торфу (сам по собі сапропель має консистенцію грязюки). Після проморожування мішок розрізають і трактором-навантажувачем возять у спеціальне приміщення, де засипають у «самогонний апарат», як його охрестили працівники. Там у сапропель добавляють торф та різноманітні органічні добавки. Увесь процес змішування – комп’ютеризований, тож працівникам достатньо на комп’ютері виставити необхідні об’єми та норми і отримати фасовану продукцію. Розфасовується суміш в мішки по 6 кг або великі мішки по 500 кг для великих замовників.

Готова розфасована продукція
Готова розфасована продукція

Замовлень по Україні, як каже Василь Олександрович, трохи є, хоча не завадило б і ще, тим паче, що й потужностей для цього в «Зендер-Україні» вистачає. В Україні сапропель замовляють агропромислові підприємства та фермерські господарства з Рівненської та Житомирської областей, також невеликими партіями -- жителі Закарпатської області, які вирощують помідори. Пересилають товар «Новою поштою» -- так і дешевше, і швидше.

-Сапропель – це найдешевше органічне добриво, яке може бути в Україні, бо ж закордонні добрива тепер коштують чимало. А в нас – найкращий результат за помірну ціну: достатньо поле вкрити двосантиметровим шаром та переорати – і хороші врожаї забезпечено на 14 років без додаткового підживлення, адже в сапропелі міститься 98% органічних речовин, він утворює гумус, збагачує чорнозем, -- каже Василь Редько.

Продукцію збувають також за кордон: У Ліван, Туніс, Кувейт, Іспанію.

-На нашому сапропелі в Іспанії вирощують мандарини, а пальми там ростуть заввишки, як українські тополі, -- хвалиться працівник компанії.

Практично фірма «Зендер-Україна» -- єдина в Україні, яка займається видобуванням та переробкою сапропелю – універсального продукту. Власник фірми – інвестор із Великобританії – 60-річний граф Оксфордський і Асквінський Реймонд Бенедикт, приблизно раз у рік буває тут, на Прибичі.

Сапропелю ж в озері вистачить на років десять, бо ж фірмі не можна перевищувати річні норми видобутку, встановлені Міністерством екології. За цей час і замулене озеро очиститься, і все більше волинян навчаться застосовувати це природнє добриво у садівництві і городництві.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром