10 листопада в Шацьку: Параскеви П’ятниці, покровительки матерів і жінок

10 Листопада 2018, 09:40
1497 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Три речі, які ніколи не повертаються назад: Час, Слово, Можливість. Тому не витрачайте часу, вибирайте слово, це не відпускає можливість!»

Цей день в історії:

Міжнародний день бухгалтера.

Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку.

1708 — поголовне винищення населення та цілковите зруйнування міста Батурина московським військом.

1723 — за наказом імператора Петра І в Санкт-Петербурзі заарештували Павла Полуботка, чернігівського полковника, наказного гетьмана Лівобережної України (1722–1724). Був ув'язнений у Петропавлівській фортеці, де й помер.

1764 — Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Гетьманщині президенту Малоросійської колегії Петру Рум'янцеву.

1770 — Вольтер заявив: «Якби бога не було, його варто було б винайти».

1918 — Австрія відмовилася від Галичини на користь Польщі.

1926 — У Берліні відкритий Український науковий інститут.

1948 — Вийшов Указ Президії ВР РРФСР «О выделении города Севастополя в самостоятельный административно-хозяйственный центр». Згодом в поточних документах СРСР Севастополь (разом з Кримською областю) став частиною УРСР, зокрема вся його адміністративна, господарча та партійна ланка підпорядковувалася Сімферополю та Києву.

1955 — У Севастопольській бухті стався вибух під флагманським кораблем Чорноморського флоту ВМФ СРСР лінкором «Новоросійськ», який за 2 г. 45 хв. перекинувся та потонув. Загинуло 609, поранено 139 моряків

1993 — Групою сектантів «Білого братства», очолюваного Мариною Цвигун (Марія Деві Христос), та Юрієм Кривоноговим (Іоанн Свамі), було проголошено «кінець світу» та захоплено київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності «Білого братства» та викликало низку самогубств прихильників секти в Україні та країнах СНД.

2004 — Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %), Віктор Янукович — 10 969 579 голосів (39,32 %). Другий тур голосувань призначено на 21 листопада 2004.

Іменинники: Ганна, Арсеній, Опанас, Георгій, Дмитро, Іван, Макар, Максим, Наум, Неоніла, Микола, Павло, Парасковія, Степан, Терентій, Тимофій. 

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Шацьк: письменники Волині поділися секретами словотворення і закликали любити рідну мову

В Шацькому районі по-особливому відзначили День української писемності і мови.

9 листопада в край озер приїхали відомі письменники і поети Волині. У всеозброєнні потужного художнього слова, досконало володіючи мовою, вони здійснили своєрідний письменницький круїз населеними пунктами Шацького району. Багато спілкувалися з учнями та вчителями, розповідаючи про себе і власну творчість, пропагуючи духовне і залишаючи їм на пам’ять свої книги.

На завершення насиченого дня майстри слова прибули до Шацького лісового коледжу, де на них уже чекали студенти навчального закладу і залюблені в художнє слово шачани.

Погода 10 листопада

У Шацьку на нас чекає похмура погода, яка проясниться тільки ввечері. Без опадів. Температура +2...+8.

Народний прогноз погоди: 10 листопада вшановується пам’ять святої Параскеви П’ятниці.

Жінка жила на території малої Азії приблизно в III-IV столітті. Народилася Параскева в родині багатого сенатора, які особливо шанували день страждань Господа нашого Ісуса Христа - п'ятницю. Тому, коли Бог, в цей же день, дарував їм дочку, вони назвали її також П'ятниця (Параскевою - по-грецьки). Вона, коли стала дорослою, самостійно вирішила вести аскетичний спосіб життя і звернулася до Бога. Під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном щодо прихильників християнського вчення, була заарештована і Параскева, піддана тортурам і обезголовлена, оскільки не побажала відректися від своєї віри.

У народі ім'я Параскеви стали поєднувати з ім'ям богині П'ятниці, яку вважали покровителькою матерів і жінок.

З цього дня починали м’яти, тріпати і готувати льон для пряжі. Погоду передбачали, як не дивно, комарі: якщо 10 листопада їх ще можна було побачити, то зима обіцяла бути м’якою.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром