Третина алкозалежних – молодь і демобілізовані

14 Липня 2016, 15:00
4065

Попри декларовану боротьбу з пияцтвом, у державі невпинно зростає кількість співвітчизників з алкогольною залежністю. Українці – на п’ятій сходинці у світовому негативному рейтингу вживання спиртного. Притім щороку шанувальників Бахуса збільшується щонайменше на 15 відсотків.

Згідно зі статистичними даними, Волинь у першій десятці серед областей за чисельністю армії алкозалежних. Лише торік у краї взято на диспансерний облік 875 земляків, тобто серед 100 тисяч волинян 84,12 хворих на алкоголізм. Для прикладу, середній показник у державі – 62,9 особи.

– Волиняни все більше спиваються, – констатує нарколог Олександр Грузій. – Якщо вірити статистам, то в порівнянні з 2000 роком в області на понад 23% зросла кількість залежних від спиртного. Однак варто зазначити, що офіційна статистика далека від реальності. Бо за останні два роки спостерігається так звана прихована епідемія алкоголізму, коли половина пияків труяться виключно самогонкою або контрафактним, ніде не облікованим спиртним, що утричі дешевший за заводський.

Ситуація погіршується тим, що дві третини хворих не лікуються. Скажімо, за півроку 2016-го до наркологічного диспансеру доправили для повного курсу лікування лише близько двох сотень хворих. Натомість оздоровлення потребують уп’ятеро більше волинян.

– Найбільше офіційно зареєстрованих алкозалежних у Локачинському, Турійському, Луцькому та Ківерцівському районах, – розповіли в обласному управлінні статистики. –  Наприклад, навколо Локач мешкає 387 осіб, які перебувають на обліку. У Турійському районі – 316 хворих, тобто 117,33 на 100 тисяч населення, в Ківерцівському – 878 осіб (107,18 на 100 тис.), Луцькому припадає 103,29 на 100 тисяч.

До всього, рекордно знизилася профілактична робота з населенням щодо боротьби із «зеленим змієм». Почасти це зумовлено слабким контролем правоохоронців за незаконним виробленням і продажем саморобної сивухи. Зокрема в кожному з райцентрів побільшало підпільних точок, де сумнівні продавці збувають контрафактні алкогольні напої.

– Якщо до переатестації правоохоронців щороку закривали близько ста підпільних гуралень і квартирних точок, то нині з підпільною торгівлею зазвичай борються медики обласного центру здоров’я, місцеві наркологи та осередки релігійних громад, переважно протестантських конфесій. Поліція ж обмежується підбиранням захмелілих краян з вулиць, – каже громадський активіст Віктор Поліщук.

Заодно тривожить медиків неконтрольований спалах молодіжного алкоголізму. Подекуди до наркологічного диспансеру потрапляють 15-16-річні підлітки, які труяться надмірним вживанням спиртного. На третину побільшало випадків отруєння слабоалкогольними напоями, які найбільше підступні через поступове звикання молоді до пива, дрінків і коктейлів. За подібної ситуації не дивно, що за останніх п’ять років через алкоголь пішли з життя майже 300 волинян. Наркологи попереджають: це приблизна офіційна статистика, бо досі невідомо, скільки краян гинуть через сумнівне неякісне спиртне, яке продають підпільні гуральні.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024