На Волині до кінця року має утворитися вісім об’єднаних громад

12 Липня 2016, 23:00
1598

У стінах Волинської ОДА відбулася прес-конференція, яка була присвячена старту в області “Децентралізаційного марафону” та відповідного конкурсу для представників ЗМІ.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук переконаний, що базові успішні громади – це запорука розвитку України. Він упевнений, що саме добровільність об’єднання територіальних громад забезпечує активність громад. Сергій Кошарук наголосив і на відповідальності громад, які не бояться діяти і діють, а громади, які уже утворилися, отримали фінансування інвестиційних проектів, - повідомляє Офіс реформ у Волинській області.

Нині в області триває робота над Перспективним планом, обговорюються пропозиції, які далі будуть розглянуті сесією Волинської обласної ради.

Сергій Кошарук переконаний, що реформа децентралізації має об’єднати владу, органи місцевого самоврядування, експертів, науковців та громадські організації. Також він подякував за роботу Офісу реформ у Волинській області та Асоціації міст України.

За оптимістичними прогнозами, в області до кінця року має утворитися мінімум вісім громад, а якщо будуть прийняті необхідні закони, то кількість громад може збільшитися.

Керівник регіонального офісу з децентралізації та розвитку Анатолій Пархом’юк нагадав, що минулоріч відбувалося формування об’єднаних територіальних громад на Волині та змін до законодаства. 2016 рік – це процес продовження створення ОТГ, діяльності новостворених громад і час галузевих реформ. Нині на Волині існує шість ОТГ. Також Пархом’юк відзначив важливість співпраці із Асоціацією міст України.

Виконавчий директор РВ АМУ у Волинській області Богдан Самойленко розповів про “Децентралізаційний марафон”, який був зініційований Асоціацією міст із метою активізації та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад. Так, до кінця року на Волині відбудеться щонайменше 50 візитів у громади. Консультанти під час зустрічей розповідають про переваги об’єднання, рахують спроможність, готують документи і проекти рішень. Також Богдан Самойленко розповів про співпрацю із польськими партнерами та роботу регіональної платформи із розвитку місцевого самоврядування.

Консультант із юридичних питань РВ АМУ у Волинській області, науковець Валентин Малиновський зауважив, що децентралізація – це одна із найголовніших реформ, якої потребує Україні. Мовляв, без цієї реформи не буде європейського розвитку. Основа перевага реформи децентралізації – це наближення послуги до людини. “Парадигма реформи полякає у тому, щоб поліпшити життя людей і побудувати громадянське суспільтьво, люди мають навчитися самі вирішувати свої проблем”, – зауважив Малиновський.

Консультант з комунікацій РВ АМУ у Волинській області Олена Кузьмич розповіла присутнім про конкурс для регіональних ЗМІ на краще висвітлення “Деценталізаційного марафону” під назвою “Спроможні громади – сильна держава” та закликала представників ЗМІ долучатися до висвітлення реформи децентралізації.

“Децентралізаційний марафон” проводиться в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує АМУ за підтримки USAID.

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром