Студенти Шацького лісового коледжу змагалися у Всеукраїнському «FORESTRY QUEST»

05 Листопада 2018, 13:55
3971

Студенти Шацького лісового коледжу ім.В Сулька взяли участь у Всеукраїнському інтелектуально-спортивному змаганні професійного спрямування «FORESTRY QUEST».

Захід відбувся на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція».

Змагання відбувалися вперше серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство». Організував захід студентський науковий гурток «Київська асоціація студентів-лісівників».

За умовами змагань команда мала складатися з чотирьох учасників, серед яких – одна дівчина. Загалом у змаганнях взяли участь 9 команд: команда Шацького лісового коледжу ім. В.Сулька, Лубенського лісотехнічного коледжу, три команди Національного університету біоресурсів і природокористування України, Сторожинецького лісового коледжу, Уманського національного університету садівництва, Житомирського національного агроекологічного університету та ВП НУБіП «Боярський коледж екології і природних ресурсів».

1

До складу шацької команди входили: Максим Вирович  та Андрій Покора (група ЛГ-43), Олег Левосюк та Тетяна Пільчук група (ЛГ– 45).

Для учасників змагань спершу провели екскурсію до науково-виробничих об’єктів Боярської лісової дослідної станції, яка є передовиком у впровадженні сучасних технологій ведення лісового господарства.

1

Далі на базі ННВЦ Дзвінківський, де розмістилися учасники, відбулася  презентація команд-учасників «Forestry Quest» та жеребкування порядку старту. Журі відзначило яскраві, театралізовані й неординарні презентації від Щацького лісового коледжу ім. В.В. Сулька та Лубенського ЛТК.

1

Офіційне відкриття змагань «Forestry Quest» розпочалося наступного дня, з привітань від організаторів та адміністрації Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України. Начальник наукової частини Боярської ЛДС Олександр Мельник представив історичну фото-довідку про становлення й розбудову Дзвінківського ННВЦ – від перших дерев’яних бараків до сучасного високотехнологічного плацдарму для проведення навчальних практик та всеукраїнських і міжнародних заходів.

1

Перед початком змагань провели презентацію та майстер-клас від компанії «Stihl», що дало змогу «розігріти» учасників перед початком конкурсної частини «Forestry Quest – 2018». Присутні отримали корисну інформацію про бензопили і можливість власноруч випробувати новинки сучасної техніки.

Змагання Forestry Quest проходили у три етапи.

Перший етап включавав два конкурси: «Заміна ланцюга бензомоторної пили» та «Розкряжування колоди механізовано». Учасники показали свої вміння, спритність і точність виконання конкурсного завдання.

Другий етап «Forestry Quest» був найважчим, адже всім командам довелося подолати маршрут протяжністю більше ніж сім км та визначити на «чек-поінтах» понад 50 зразків пагонів у листяному та безлистому стані, шишок та насіння деревних і чагарникових порід, гербарій трав’янистих рослин-індикаторів, представників лісової фауни, пошкодження дерев хворобами та шкідниками та визначати зразки деревини. Для цього знадобилася неабияка фізична підготовка та знання із профільних дисциплін – дендрології, ботаніки, основ мисливствознавства, деревинознавства, лісозахисту, а також навики із лісової таксації.
Третій етап змагань – це таксація лісового насадження, де потрібно було визначити середній діаметр і висоту деревостану, провести перелік та визначити запас.

1

Поки учасники очікували на результати, журі напружено працювало. На змагання завітав завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій професор Віктор Маурер, який привітав майбутніх фахівців лісової галузі і звернув їхню увагу на важливість правильних лісівничих підходів до відтворення лісів, зупинився на сучасних проблемах лісової галузі і наголосив, що вирішити їх зможуть лише високопрофесійні кадри, справжні фанати українського лісу. Також співробітники Національного представництва лісової сертифікації FSC в Україні провели цікаву і пізнавальну вікторину.

Студенти, окрім задоволення від участі у змаганнях, де вони показали впевненість у своїх знаннях, мали можливість поспілкуватися зі студентами із інших навчальних закладів.

Призери та всі учасники змагань отримали дипломи, цінні подарунки та сувеніри від організаторів заходу: ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», ТОВ «Андреас Штіль» в Україні, Національне представництво лісової сертифікації FSC в Україні та Товариство лісівників України.

Шацькі студенти поділилися досвідом зі своїми колегами та отримали масу незабутніх вражень від спілкування.

1

1

1

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024