Престольне свято у Світязі

12 Липня 2016, 11:00
5100

12 липня всі дороги Шацького району ведуть до Світязького Петро-Павлівського чоловічого монастиря. Сьогодні в наймолодшій на Волині святій обителі – престольне свято на честь первоверховних апостолів Петра і Павла.

Білокамінний Петро-Павлівський храм, що ось уже понад 160 років височіє над озером Світязь, 11 літ тому став головним храмом чернечої громади, котру очолив архімандрит Арсеній Дем’янчук.

Богу було угодно, щоб за короткий проміжок часу добра слава про монастир поширилася просторами православної Волині і прикордонних територій Білорусі. З 2001 року до ікони Божої Матері Почаївської, яка замироточила в древньому Петро-Павлівському храмі, не припиняється потік вірян. Зараз ікона до половини завішена при­красами зі срібла і золота – це добровільні пожертви людей, яких зцілила Богородиця чи яви­ла їм чудо. До неї йдуть ті, хто не може народити дітей – на сьо­годні відомі понад 65 випадків зцілення подружніх пар від безпліддя. Приводять хворих на рак, сектантів, п’яниць. Ті, хто спо­відаються, причащаються, замовляють водосвятні молеб­ні, з вірою п’ють святу воду і по­мазуються маслом з лампади чу­дотворної ікони, чудодійним чином отримують те, що просять.

Два роки тому було відкрито триповерховий кор­пус Петро-Пав­лів­ського чоло­ві­чого монас­тиря, в ньому є кімнати для братії, готель для паломників, бібліотека, трапезна, кухня тощо. У коридорах братського кор­пусу всі стіни в іконах – їх тут по­над 150. Сучасних і старо­винних, яким більше 100 років. Гордістю монахів є два нових храми у приміщенні корпусу: Олексія, чоловіка Божого та Божої Матері Спорительки хлібів. Остання святиня –унікальна в Україні.

– Ми з дуже великими поту­гами почали будівництво мона­с­­тиря, бракувало коштів на основні роботи. Саме тоді я ви­рушив у па­ломницьку поїздку, і першим храмом, в який я заві­тав, був ікони Божої Матері Спо­рителька хлібів. В ньому я зус­трівся зі старцем схи­ігуменом Ілієм, який дав благословення трудитися в Світязі і будувати святу обитель. Сама ікона Спо­рителька хлібів написана з бла­гословення святого Амвросія Оптинського більше 100 років тому. Слово «спорити» в дав­ні часи означало «сприяти, пок­­ращувати, удобрювати». Та­ким чином, Матір Божа постає як Помічниця людям у їхніх трудах для здобуття хліба насущного.  Ме­ні і світязьким селянам, хлі­бо­робам з діда-прадіда, дуже бли­зький цей образ Богородиці, – намісник монастиря архімандрит Арсеній розпо­відає  історію ікони і виник­нення храму.

 

Нині в Петро-Павлівському храмі цього дивного монастиря возносять молитви до Господа представники духовенства і парафіяни. Просять заступництва святих первоверховних апостолів Петра і Павла, здоров’я для рідних, миру в Україні, процвітання святій Світязькій обителі – духовного світоча Шацького краю.

Новий братський корпус монастиря
Новий братський корпус монастиря

Храм Божої Матері Спорительки хлібів
Храм Божої Матері Спорительки хлібів

Монастирська трапезна
Монастирська трапезна

Храм Олексія, чоловіка Божого
Храм Олексія, чоловіка Божого

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром