Журналісти Волині розкрили таємниці шацьких лісів і відпочили в сучасних рекреаційних пунктах

11 Липня 2016, 08:00
4466

 Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства організувало для журналістів області прес-тур лісами регіону. Програма  передбачала відвідання рекреаційних пунктів Волині, а в Шацькому районі – ще й унікальних посадок сосни звичайної, та місця, де волинські лісівники запланували створення насаджень видів цього хвойного дерева з усієї Європи.

Розпочався маршрут 8липня в місті Луцьк. Першим перед очима журналістів постав рекреаційний пункт «Пролісок» Ківерцівського лісництва – найкращий на Волині і один з найбільш сучасних і комфортних для відпочинку в Україні. У Волинській області тільки вздовж автомобільних доріг міжнародного та обласного значення функціонує 97 рекреаційних пунктів, ще понад 650 малих пунктів облаштовано у лісових угіддях – для грибників і збирачів ягід.

«Дубовий гай»
«Дубовий гай»

У цих привабливих місцях для відпочинку люблять бувати не лише місцеві жителі, а й іноземці, далекобійники. Після приємного дозвілля на природі вони демонструють культуру відпочинку, в рази вищу, як у минулі роки. Не нищать споруд, у які вкладено лісівниками великі гроші, прибирають після себе сміття, вогнища розпалюють у призначених для цього місцях. У майбутньому лісівники планують встановити біля рекреаційних пунктів торгові точки - «Лісовички», де за доступними цінами можна буде придбати продукцію, яку виробляють у консервних цехах лісогосподарських підприємств; облаштувати малі екологічні стежки і навіть збудувати міні-готелі.

1
Креатив від лісівників
Креатив від лісівників

У Любомльському лісництві розбудовується рекреаційний пункт «Машівський бір». Неподалік росте дуб видатного польського письменника Болеслава Пруса, тож невдовзі тут може з’явитися екологічна стежка до місця, де жила і творила ця людина зі світовим іменем.

«Затишок»
«Затишок»

Як відзначив один із організаторів туру – прес-секретар Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Цюриць, влітку всі дороги Волині ведуть до Шацьких озер. Відповідно велику увагу цьогоріч ВОУЛМГ приділило будівництву рекреаційних пунктів у Шацькому районі. Зокрема, працівники ДП «Шацьке УДЛГ» побудували три нових рекреаційних пункти: «Дубовий гай», «Поліський заїзд» (Шацьке лісництво), «Затишок» (Піщанське лісництво), ще один відпочинковий комплекс «Ялинка» скоро з’явиться біля села Ростань – майже на кордоні з Білоруссю.

На гойдалці зникає втома
На гойдалці зникає втома

Журналісти побували в «Дубовому гаю» і «Затишку», оглянули добротні альтанки, пройшлися вимощеними доріжками, погойдалися на гойдалках. Як відзначив майстер лісу Шацького лісництва Іван Кущик, вартість кожного пункту перевищує 100 тисяч гривень. В рекреаційному пункті біля села Піща мали можливість поспілкуватися з відвідувачами комплексу «Затишок» - львів’янами, які трохи заблукали, виїхавши не на ту дорогу, зате відкрили для себе чудове місце для відпочинку посеред лісу. Чисте повітря, затінок, всі зручності для того, щоб нашвидкуруч перекусити і відновити сили. На деревах, що ростуть на території пункту, живуть птахи – у 15 шпаківнях, збудованих лісівниками. Просто під ногами ростуть чорниці – можна смакувати ними від душі. У планах лісівників, як розповів лісничий Піщанського лісництва Вадим Жучик, спорудити в «Затишку» криницю.

А поліські чорниці додають сил
А поліські чорниці додають сил

З села Піща маршрут проліг до села Ростань, де росте унікальна посадка сосни звичайної або так звані географічні культури. Зі слів лісничого Ростанського лісництва Сергія Лагодича, в одному місці зібрані 73 види сосни звичайної – з усього колишнього Радянського Союзу.

Лісничий Ростанського лісництва Сергій Лагодич
Лісничий Ростанського лісництва Сергій Лагодич

Спеціаліст розрізняє їх за кроною, за шишками. Та й почуваються тут сосни по-різному. Одні – мов удома, інші відстають у рості, третіх уже руйнує шкідник, що вражає корінну систему, - корінна губка.

Олександр Яковініч розповідає, як садив географічні культури
Олександр Яковініч розповідає, як садив географічні культури

На зустріч із журналістами приїхала людина, яка в 50-ті роки садила на цій території сосни – житель села Кам’янка Олександр Яковініч.

-Працювали ми тут за спеціальним планом. Бригада з 15-ти жінок садила вручну сосонки, біля кожного рядка були встановлені таблички з інформацією про вид хвої. Всі дерева прижилися, окрім кримської сосни – її, напевно, погубили наші люті поліські морози. Траплялася навіть температура до мінус сорока, - розповів Олександр Кузьмович.

 

Тут ростуть73 види сосни звичайної
Тут ростуть73 види сосни звичайної

До речі, власні записи із схемами посадки сосни сільський лісівник передав свого часу директору Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька Ігорю Жмурку. На основі цього цінного матеріалу Ігор Васильович захистив кандидатську роботу.

Далі волинські журналісти оглянули постійну лісонасіннєву ділянку, створену біля самого села Ростань у 1968 році.

-З цієї насіннєвої бази ми заготовили 200 кг шишок сосни, з яких було зібрано 2 кг насіння, - поінформував учасників прес-туру Ярослав Кропивник, інженер з охорони і захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ».

 

Ярослав Кропивник розповідає про те, як заготовляється насіннєвий матеріал
Ярослав Кропивник розповідає про те, як заготовляється насіннєвий матеріал

Волинські лісівники мають задум створити поряд посадку сосни звичайної, яка росте у європейських країнах.

-Тоді у нас був би живий резервний банк насіння сосни звичайної. Завдяки йому, при потребі, можна буде відновлювати втрачені деревостани сосни на євроазійському просторі від Тихого до Атлантичного океанів, - поділився планами на майбутнє Сергій Цюриць.

Майже кінцевою зупинкою трохи втомлених журналістів став санаторій «Лісова пісня», де вони відпочили від дороги і потоку інформації, погуляли на пляжі, покупалися в озері Пісочне.

   

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром