Будиночок космонавтів на острові Світязя зазнає вандалізму

10 Липня 2016, 11:21
6429

Звели будиночок у 1961-му.

Острів, на якому він ще стоїть, оповитий легендами і таємницями, - ідеться у розвідці видання Високий Замок Online.

Озеро Світязь – одне з найказковіших відпочинкових місць України. Розташоване в однойменному селі Шацького району Волині, воно манить до себе відпочивальників – водою зі сріблом та гліцерином, блакитною глиною, пампушками та вуграми. А ще легендами. Їх місцевий люд знає стільки, що стане не на одну фольклорну збірочку. Зокрема, про появу на озері загадкового острова.

Колись у цій місцевості були розкішні поля та луки, десятки сіл і величезний замок, яким правила молода княгиня. Однак прийшла війна, і фортеця була оточена ворогами. Не бажаючи здаватися у неволю, княгиня звернулася з палкою молитвою до Бога, щоб той захистив її і вірних людей. Як тільки вимовила останні слова, замок пішов під землю, залишивши по собі лише верхівки дерев, що нагадували фортечні мури. А навколо розлилися води, потопивши військо нападника. Так і з’явилося озеро небаченої краси з островом. Це лише одна з десятків легенд, записаних майже двісті літ тому одним із найвидатніших польських поетів Адамом Міцкевичем. Її та багато інших передають старожили молоді з вуст в уста.

Підтвердженням того, що згадана легенда – не зовсім вигадка, стали результати етнографічної експедиції на чолі з академіком Павлом Тутковським (1899 рік). Він досліджував українське Полісся, в тому числі й першим – Шацьке поозер’я. Й наштовхнувся на Світязі на руїни будівлі, походження якої відносили ще до стародавніх княжих часів. Спостереження лягли в основу наукових праць. Зокрема, про озеро вчений писав, що воно «разюче відрізняється характером своєї чистої і прозорої води від сусідніх дрібних озер і боліт, живиться потужними глибинними джерелами підкрейдової артезіанської води». Павло Тутковський теж записував від місцевого люду перекази та легенди.

Але повернімося до острова. Він з берегів Світязя ледь видніється, хоч насправді має чималу площу – сім гектарів. У північно-західному напрямку тягнеться на 800 метрів і в найширших місцях сягає 170-ти. Він потопає у густій зелені та дикому птастві, яке любить тут гніздитися. Й не дивно – на острові тихо, сюди рідко ступає людська нога.

Це – територія Шацького національного парку, заповідна територія. Сюди шлях «чужинцям» заказано. Та люди часто порушують заборону. Сідають на моторки чи години зо дві налягають на весла – й таки ступають на острів (хоч місцеві мешканці знають, де є коса, по якій можна легко дійти вбрід до таємничого місця, пропливти доведеться лиш кілька метрів). Полохають диких птахів й крізь зелені «джунглі» добираються до єдиної тут «хатинки» – компартійної дачі. А славу про неї світязяни теж передають з вуст у вуста.

За радянських часів це була елітна дача для партійних діячів та видатних людей. Звели будиночок у 1961-му. Селяни пригадують, як під водою до острова тягнули електрику та телефонний зв’язок. Кого він тільки не бачив! Переповідають, тут любив ховатися від людського ока перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов, а також знаменитий космонавт Юрій Гагарін. Є відомості, що були на острові й інші космонавти – Павло Попович та Юрій Артюхін. Повернувшись із навколоземної орбіти (місія «Союз-14»), вони спочатку відпочивали на озері Пісочне, а пізніше вирушили на острів Світязя. Кажуть, там планували, як дістатися на Марс.

 Варвари з берега трощать вікна та виламують двері, аби зайти всередину й на власні очі побачити опочивальню радянських вождів. Вона тепер рябіє написами на кшталт «тут був Вася»… А ще ширяться легенди, що десь посеред острова захований середньовічний скарб! І що під час війни на цьому секретному місці функціонувала спецшкола гітлерівського абверу. Одне слово, охочих стати на цю землю і все розгледіти на власні очі, не бракує.

А компартійний будиночок справді довели до нищівного стану. Тож керівництво Національного парку прийняло рішення його демонтувати. Як розповів директор Парку Володимир Захарко, перевезуть споруду на хутір Гушівський й там заново зберуть. У ній планують відкрити музей флори та фауни Шацького національного парку. А на острові, сподіваються, відтепер стане спокійно проводити спостереження за птахами науковцям-орнітологам – «дикі» туристи більше не лякатимуть природу…

А тим часом…

Волиняни боронитимуть Шацькі озера від «диких» туристів

У Шацькому районі Волині хочуть створити мобільну групу, яка контролюватиме незаконне розміщення туристичних наметів та вогнищ на прибережних смугах озер. Бо гості (а їхній наплив у літні місяці з кожним роком зростає) часто створюють небезпечні ситуації.

Аби не було загрози озерному краю, і працюватиме згадана група. Вона контролюватиме розміщення наметів, а також стежитиме за тим, чи порядно господарюють туристи на прибережній зоні.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром