Символом професійного свята працівників природно-заповідного фонду є рідкісна ключ-трава

08 Липня 2016, 08:43
4269 Джерело: uk.wikipedia.org

7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009 року визначено днем професійного свята працівників природно-заповідної справи. Цей день професійного свята обрано невипадково, адже асоціюється він з святом Івана Купала, присвяченого загадковим і чудодійним силам природи. Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого за легендою має чарівні властивості.

Цього року символом обрано Гронянку півмісяцеву, або ключ-траву - повідомляє адміністрація Шацького національного природного парку.

За легендою саме ця папороть квітне чарівною квіткою, яка дарує здатність бачити невидиме і знати непізнане. Колись цей вид широко зростав у світлих лісах і на узліссях поліських лісів. Тепер вона стала рідкісною через антропогенний вплив на лісові та лучні угіддя, збирання рослин як лікарської сировини, слабку конкурентну здатність та швидкі зміни екологічних умов і клімату. Нині цей вид опинився на критичній межі виживання.

Завдяки зусиллям працівників природно-заповідної справи, науковців та громадськості в Україні збережено 8 184 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 4,08 млн. га, що становить 6,3% території країни.

На сьогодні, до складу природно-заповідного фонду входять 4 біосферних заповідники, 19 природних заповідників, 49 національних природних парків, 3 131 заказники, 3 422 пам’яток природи, 81 регіональних ландшафтних парків, 811 заповідних урочищ, а також низка штучних об’єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 57 дендропарків та 569 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

Протягом останнього року створено 30 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, у тому числі один Національний природний парк «Нижньодніпровський». Багато зусиль до створення цих об’єктів доклали департаменти екології та природних ресурсів облдержадміністрацій, громадські організації та окремі науковці.

За роки незалежності загальна площа природно-заповідного фонду збільшилася більше, ніж втричі.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024