Напис на хатині, що возвеличує Сталіна, не можна ні стерти, ні зафарбувати

06 Липня 2016, 16:30
1880

«Хай живе вождь радян­сь­кого народу великий Сталін», – такий недвозначний напис уже впродовж семи десятків літ «прикрашає» фасад ста­ре­нь­кої хати в селі Світязь.

Чер­вону фарбу, якою писалися рів­ненькі букви фрази, не стерти, не забілити, не зафарбувати. Вона поглинає всі нашарування на своїй поверхні і вдесяте чи всоте проявляється ядучим кривавим відтінком.

Істориків і краєзнавців цей напис ще не зацікавив. Інтерес до нього в курортному Світязі прояв­ля­ють лише відпочивальники: фо­тографують, розпитують про по­хо­дження, дивуються нев­ми­­ру­щості. Благо, що ніхто їм не боронить цього робити, та й хатина стоїть при самому в’їзді в село.

З тою пам’яттю, що діста­лася в спадок від війни родині Павліків, хазяйка Ганна Гна­тівна не знає, як бути. Давно б уже могла вставити в хатині нові вікна, обшити фасад яки­мось сучасним матеріалом, за­к­ривши той ненависний на­пис про вождя Сталіна. Та бли­зь­кість до центральної траси не дозволяє реалізувати запла­новане. Відстань між хати­ною і центральною трасою вимірю­є­ться кіль­кома кроками, тому Ган­на Гнатівна боїться, що одного прекрасного дня в відремонтований будиночок, який стоїть на самому по­вороті, на повній швидкості в’їде авто. Аварії на цій ділянці дороги – не рідкість.

Отже, при­наймні ще кілька років, поки ді­ти Ганни Пав­лік не запланували капі­таль­ного ремонту, світя­зь­кий раритет-довгожитель на­га­ду­ватиме світязянам і гос­тям про оді­озного вождя, чиє ім’я, писане крива­вими буквами, поки не стира­ється ні з фасаду, ні з люд­ської пам’яті, ні з історії України.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39