23 жовтня в Шацьку: якщо роги місяця вказують на північ - скоро буде сніг

23 Жовтня 2018, 09:40
1247

Цитата дня: «Найнебезпечніша людина та, яка слухає, думає та мовчить...»

Цей день в історії: 

1545 - українські козаки, вийшовши в море на 32 чайках, підійшли до турецької фортеці Ачі-Кале (Очаків) і захопили її

1864 - за царським наказом ліквідовано Азовське козацьке військо

1906 - бразилець Альберто Сантос-Дюмон, який жив у Парижі, підняв у повітря моторизований аероплан, пролетівши невелику відстань на шестиметровій висоті. Це був перший (хоча щодо цього історики авіації ведуть суперечки) політ літального апарата, важчого за повітря

1937 - у Києві розстріляли Михайля Семенка, обвинуваченого в «активнiй контрреволюцiйнiй дiяльностi», та групу інших українських письменників.
У Сандормосі цього ж дня розтріляно Антона Крушельницького - письменника, громадського діяча, міністра освіти УНР у 1919 р.

1946 - у Нью-Йорку почалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН

1983 - терористи-смертники атакували штаби американського і французького миротворчих контингентів у Лівані; загинуло близько 300 миротворців

2002 - група ісламських терористів із 40 осіб захопила більше 900 заручників у московському театральному центрі на Дубровці (мюзикл «Норд-Ост»)

2004 - Центральна виборча комісія України спробувала утворити додаткових 420 виборчих дільниць на території Росії для голосування на виборах президента. Це означало б можливість фальсифікації понад мільйона голосів. Під будинком ЦВК у Києві відбулася маніфестація і мітинг за участю прихильників кандидата Віктора Ющенка.

Народились: 

1920 - народився Джанні Родарі, італійський дитячий письменник

Іменини: Андрій, Антон, Єфим, Кирило, Павло, Сергій, Яків.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Картоплину, вирощену у Пехах, занесено до «Книги рекордів Волині»

Картоплина Надії Іщук з села Пехи занесена до «Книги рекордів Волині» як найбільша в Україні. Овоч залишився на городі, де росли буряки, ще з минулого року. Тут і зимував. Сорт картоплини - Слов'янка. Картоплина, викопана Надією Іщук восени, досить незвичної форми і гігантських розмірів. Її вага - 2 кілограми 765 грамів.

Погода 

Протягом усього дня погода у Шацьку буде похмурою. Нічний дрібний дощ вранці припинився. Вдень він піде знову, але вже сильніше, і продовжиться до пізнього вечора. Температура повітря +5 +9.

Народний прогноз погоди

23 жовтня відзначається день пам'яті преподобного Амвросія Оптинського. Цього дня наші пращури спостерігали за місяцем – його роги погоду передбачали: «роги місяця вказують у той бік, звідки чекати вітри». Якщо роги на північ – незабаром зимі бути і сніг ляже насухо; на південь – скорої зими не чекай, буде сльота до Казанської (4 листопада).

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024