Як змінити прізвище через довгий час після одруження: власний досвід

25 Січня 2024, 14:20
Як змінити прізвище через довгий час після одруження: власний досвід 725
Як змінити прізвище через довгий час після одруження: власний досвід

Не усі відразу після одруження змінюють прізвище. Інколи змінити його виникає потреба пізніше, через деякий час після реєстрації шлюбу. Як це зробити?

Журналістка Район.Шацьк на власному досвіді дізналася як це зробити.

Отож, одруження моє припало в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

І якщо відділ реєстрації актів цивільного стану працював, то багато інших установ, через які треба змінювати документи, були тимчасово зачинені. Тож, з майбутнім чоловіком вирішили, що до цього питання повернемося пізніше.

Через рік, я почала шукати інформацію, як змінити прізвище. Пошуковик давав лише дані, як змінити прізвище відразу після одруження або змінити взагалі повністю ім'я.Співробітники різних державних установ також скеровували один до одного.

Щиро дякую працівникам Луцького міського РАЦСу, які нарешті проконсультували та допомогли оформити документи.

Отож, аби змінити прізвище через деякий час після одруження, необхідно документи:

  • паспорт;
  • свідоцтво про одруження.

Рекомендую зробити копії цих документів, їх треба буде додати. З цими документами необхідно прийти у той РАЦС, де реєстрували шлюб.

Звичайно, можна звернутися в інший відділ за місцем проживання, однак тоді процедура триватиме довше, адже пакет документів надсилатимуть до того відділу, де проходила реєстрація.

Читайте також: Як змінити ім'я, прізвище й по батькові

Ще один момент: у ЦНАПі такої послуги немає (принаймні на момент зміни у мене не було), але там вас скерують, куди саме звернутися.

У РАЦСі необхідно заповнити заяву і чекати, поки документи перевірять та зроблять дублікат свідоцтва про одруження.

Після зміни прізвища, обов'язково також треба змінити документи. Документи на український паспорт та паспорт для виїзду за кордон можна подати одночасно в ЦНАПі. Тут потрібна присутність людини, яка виготовляє паспорт.

Читайте такожЯкі документи треба переробити після зміни прізвища: покрокова консультація

До слова, якщо місце виготовлення паспорта та прописки не збігаються, до ID-карти не додадуть довідку про місце проживання. Для її отримання треба звернутися у ЦНАП за місцем прописки.

Після цього, можна змінювати усі інші документи.

Внести нові дані в податкову службу (для отримання нової довідки про присвоєння ідентифікаційного коду) можна онлайн за наявності електронного ключа. Електронний ключ можна також онлайн отримати у застосунку вашого банку.

Подати на заміну водійського посвідчення можна також онлайн – через електронний кабінет водія або через застосунок Дія. Документ вам можуть надіслати поштою або його забрати у будь-якому сервісному центрі МВС (ви обираєте самі при подачі документів).

На заміну усіх документів знадобилося близько місяця.

Читайте такожМіграційна служба не буде анульовувати закордонні паспорти і відновить скасовані, – депутат

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024