Квітково-природні вулиці чи історична справедливість?

02 Травня 2023, 11:20
Сквер імені Тараса Шевченка у Шацьку 996
Сквер імені Тараса Шевченка у Шацьку

Днями натрапила на інформацію про те, що депутатська комісія Шацької селищної ради визначилася із новими назвами вулиць населених пунктів громади відповідно до закону про декомунізацію.

З натхненням відкривала новину на сайті…

Але з кожним наступним рядком прочитаного запал від того, що ми, от, нарешті(!!!!), дійшли свідомо до того, що в наших назвах вулиць має бути відображена пам’ять про видатних людей, про нашу справжню (а не радянську) історію, поволі затухав.

Так, деякі (на жаль, лише деякі) вулиці у Шацьку та селах направду отримають назви, пов’язані з українською історією та її видатними людьми (Відродження (зараз Степана Шковороди), Героїв України (50 років Перемоги), Романа Шухевича (Мічуріна), Ярослава Мудрого (Федорова).

Натомість будуть вулиці Травнева (замість 1 Травня), Березнева (замість 8 Березня), Спортивна (Гагаріна).

Якось у 2021 році писала статтю з аналізом назв вулиць Шацька. І знаєте, що цікаво? З 85 вулиць селища майже 20 – мають нейтральні – квітково-садово-польові назви. Ще майже 20 вулиць – назви історичних постатей, серед яких – і Степана Шковороди, і Юрія Гагаріна, і російського біолога та селекціонера Івана Мічуріна... Дякувати Богу і свідомим депутатам, їх нарешті перейменують.

Натомість у Шацьку знову побільшає вулиць з нейтральними назвами замість того, щоб справді віддати шану тим подіям і тим українським героям, які займають вагоме місце в нашій, наголошу, українській історії.

Дивує село Світязь: там будуть провулок Затишний (Жовтневий), вулиці Липова (8 Березня), провулок Липовий (8 Березня), Світанкова (40 років Перемоги). Аналогічна ситуація – і в інших селах: Мельники, Пульмо…

І що маємо? Знову квітково-природні назви, нейтральність до подій, позицію моя хата скраю…

Не знаю, чи в когось ще виникає таке враження, ніби частина жителів громади свідомо заплющує очі на нашу історію, на сучасні події, обираючи позицію споглядання збоку.

Але чомусь воно так і є.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39