Героїв Другої світової маємо шанувати, а «радянських» написів на обелісках - позбуватися. БЛОГ

04 Травня 2018, 14:20
2192

Я щиро пораділа, коли напередодні Дня пам’яті і примирення на обелісках у Шацьку і у Вілиці запланували виправити «радянські» написи. І дуже подивувалася, коли прочитала і почула, що є незадоволені. То хто ж сумує за радянським минулим?  Мабуть, той, кому жилося добре…

Моя сім’я до таких не належала. Дід був учасником ОУН, за що у 1940 році був арештований, сидів у ковельській тюрмі і, ймовірно, убитий енкаведистами  перед їхньою втечею в червні 1941 року (дуже хочеться мати документальне підтвердження).  Прадідуся з невісткою та онуками вивезли до Киргизстану. Він намагався вернутися додому пішки крізь сніг і замети. Не вистачило сил… Батько казав, що чи не основною їжею були дині та ягоди. Вижили. Повернулися. Прихистили односельчани (радянська влада «дбайливо» забрала геть усе). З часом побудували хату і почали хазяйнувати. Та тавро лишилося. Працювали тяжко. Колгоспного коня, щоб зорати шматок поля, який чогось щороку вимірювали як вперше, брати не дозволяли. Сусід одного разу дав коня і, щоб не було неприємностей, дозволив орати вночі.

Я була і жовтеням, і комсомольцем. Та тільки через роки зрозуміла, чому я тихенько ненавиділа, коли у приклад ставили «хлопченя з розумними очима», а галстук, вийшовши з школи, ховала в сумку… 

Минулого вже не змінити. Воно – у пам’яті, в книгах, в архівах. Щось в ньому є добре, є й погане. Щось загартовує, від дечого залишаються рани, інколи на все життя. Дещо забувається, щось живе вічно. Є й таке, чого треба позбуватися. Щоб не «паразитувало». У наших же будинках не висять портрети Леніна і Сталіна? У наших будинках – ікони!  

То нащо шкодувати за  роками,  в які  далеко не всім жилося добре?  Як було – розказати на уроках історії (там є про що дискутувати). У Дні пам’яті і примирення, принісши до  обелісків   квіти, вшануймо пам’ять тих, хто боровся проти нацизму під час Другої світової війни. Не забуваймо, що і зараз на сході України триває війна. Віддаючи шану Героям Небесної Сотні та загиблим  героям  АТО , аналізуючи  події минулого й сьогодення,  маємо надію, що в найближчому майбутньому криваві й антигуманні сторінки історії   більше не  будуть повторюватись.

Ольга Сидорук

Читайте також:

Декомунізують та виправлять історичну неправду: на вілицькому обеліску замінять «радянські» написи

Шацьк: з обеліску Слави зняли червону зірку і проводять реконструкцію

 

Коментарі
13 Травня 2018, 20:26
Добре що таких як ви не багато
30 Травня 2018, 12:01
А зараз вам добре живеться .ви спокійні і впевнені .огляніться ...
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024