Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2009-2013 роки

07 Лютого 2018, 12:05
Відкриття в 2012 році об'їзної дороги до Світязя 4222
Відкриття в 2012 році об'їзної дороги до Світязя

Продовжуємо публікувати історію Шацького району у подіях і фактах - за матеріалами районної газети «Шацький край».

Про попередні роки існування Шацького району читайте в матеріалах:

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1993-1998 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1999-2003 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2004-2008 роки

Період 2009-2013 років був для району роками відкриття новобудов. Потроху наповнювався державний бюджет, відтак у район пішли кошти на будівництво різних закладів. На Шацький район почали звертати увагу не лише в області, а й на рівні Києва. Ну, не був би це Шацький район зі своїм озером Світязь…

У 2009-му Шацький район був відібраний для участі у проектах ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», за рахунок чого вдалося втілити в життя проекти по п’ятьох сільських радах Шацького району.

У план будівництва доріг на 2009 рік було включено фінансування дороги «Шацьк-Вілиця», однак тоді народні обранці бюджету не прийняли, відповідно зійшли нанівець усі надії місцевих жителів на асфальтовану дорогу до їхнього села. Зате було асфальтовано дорогу від школи до Петро-Павлівського монастиря в с. Світязь, до дитсадка №1 в Шацьку.

16 грудня здано в експлуатацію нове приміщення європейського зразка - Шацького РВ УМВС, на відкриття якого приїхав сам Юрій Луценко, тодішній міністр внутрішніх справ.

Нове приміщення Шацького відділення поліції
Нове приміщення Шацького відділення поліції

 

Розпочалося будівництво нового приміщення Шацького районного суду.

7 липня в Шацьку гостинно відчинилися двері в оновленому магазині «Глобус». А вже через два дні - 9 липня -Шацький район відвідав Президент України Віктор Ющенко. Тоді він провів нараду в актовому залі санаторію «Лісова пісня».

Віктор Ющенко у санаторії «Лісова пісня»
Віктор Ющенко у санаторії «Лісова пісня»

 

У 2008-2009 роках в районному центрі вирували пристрасті навколо перенесення ринку, який розташовувався на міжнародній трасі, в інше місце. Зрештою, 24 липня 2009 року в Шацьку урочисто відкрили новий Шацький ринок.

28-30 серпня на березі озера Світязь відбувся Міжнародний фестиваль джиперів та байкерів «Буран», кульмінацією якого став виступ культової рок-групи «Арія».

5 вересня тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вручила ключі від новенького молоковоза Самійличівському кооперативу «Барвінок» як показовому підприємству.

На початку жовтня відбулося освячення каплички покровительки студентства святої мучениці Тетяни, яку було побудовано на території Шацького лісового коледжу.

А за підсумками соціально-економічного розвитку в 2009 році Шацький район посів четверте місце в області. Як на такий невеликий район, де відсутні потужні промислові підприємства, це був дуже хороший показник.

2010 рік був не менш насиченим на події. 14 лютого в селі Положево було освячено першу в районі греко-католицьку капличку. Вперше 7-8 серпня в Шацькому районі відбулися Європейські дні добросусідства в Адамчуках-Збереже (попередньо відповідні домовленості були підписані 9 квітня у будинку Уряду Гміни Мірче (Люблінське воєводство) тодішнім головою Шацької райради Ольгою Сахарук).

5 травня в Шацькій РДА був представлений новий голова – Володимир Найда, а директором ШНПП призначили Петра Юрчука. А вже 19 липня на оперативній нараді Володимир Найда представив двох своїх заступників – Віктора Плейтуха та Сергія Пархонюка.

24 липня в Шацьку вперше відбувся «Парад парків» - захід, який мав на меті привернути увагу до проблем збереження природнозаповідних територій.

5 вересня Шацьк помпезно відзначив 600-річчя першої писемної згадки.

20 жовтня 2010 року офіційно та урочисто відкрили новозбудоване приміщення Ростанської школи, а в с. Піща – Будинок шерифа (сучасний дільничний пункт міліції), куди особисто приїжджав тодішній голова Волинської ОДА, нині покійний Борис Клімчук.

Новозбудована школа в Ростані
Новозбудована школа в Ростані

 

30 жовтня в Україні відбулися вибори до місцевих рад. Депутатом Волинської обласної ради було обрано Віктора Карпука, директора санаторію «Лісова пісня», та Василя Денисовця, тодішнього директора ПП «Флора». Головою Шацької селищної ради обрано Віктора Сороку, Пульмівської сільської - Федора Гловацького, Грабівської – Василя Голядинця, Світязької – Миколу Цвида, Прип’ятської – Івана Гінчука, Піщанської – Івана Бранчука, Пулемецької – Анатолія Зіновика, Самійличівської – Олександра Куська, Ростанської – Олександра Бусела.

На першій сесії 23 листопада головою районної ради було обрано Володимира Голядинця, заступником - Людмилу Єрофєєву.

30 жовтня 2010 року ФК «Світязь» здобув безпрецедентну перемогу для Шацького району – на стадіоні «Авангард» в Луцьку шачани виграли Кубок області.

Наприкінці 2010-го на початку 2011 року почали говорити про створення ТМО Любомльського та Шацького районів. Зрештою, депутати таки погодили об’єднати дві медичні структури в одну, генеральним директором якої було призначено Володимира Дибеля.

11 січня на сесії Шацької селищної ради було затверджено символіку Шацька: герб, прапор, хоругву, печатку.

4 березня в Шацьку сталася неординарна подія: урочисто відкрито новозбудоване приміщення Шацької районної поліклініки, на  відкриття якої приїхав Борис Клімчук, голова Волинської ОДА, та заклали капсулу під будівництво денного стаціонару районної лікарні.

А 13 червня відбулося відкриття новозбудованої дороги до урочища Гряда, на яке також завітав Борис Клімчук та заступник голови Державної служби автомобільних доріг України Микола Мездрін.

В цьому ж році розпочалася добудова ЗОШ І-ІІІ ст. смт Шацьк (нових класів та спортивного залу), яке відкрили 16 жовтня 2012 року, а разом з тим заклали капсулу на добудову другої черги школи (приміщення початкових класів).


 

1 липня урочисто відкрили реконструйоване приміщення Шацького районного суду, на урочистості приїхав Леонід Фесенко, голова Вищого спеціалізованого суду України.

7 липня в наметовому містечку в ур. Гряда фінішувала гонка учасників «Україна-Трофі-2011».

21 вересня вперше відзначили День Шацька, який став традиційним. 22 вересня в Шацьк навідався тодішній прем’єр-міністр режиму Януковича - Микола Азаров, після відвідин якого в урочищі Гряда виросли славнозвісні будинки, названі Шацьким Межигір’ям.

14 грудня Борис Клімчук та Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА, приїхали на урочисте відкриття відремонтованого приміщення ФАПу в с. Грабове. Цей заклад і дотепер залишається одним із найкращих у районі.

У 2012 році чимало уваги як районною, так і обласною владою приділялось розвитку туризму на Шацьких озерах. До літнього сезону відпочинку готувалися у 2012 році заздалегідь і дуже прискіпливо: навіть 24 лютого в залі Шацького лісового коледжу відбулася розширена нарада з власниками баз відпочинку, яку провів сам голова Волинської ОДА Борис Клімчук. Така ж нарада відбулася ще й 1 червня. Трохи пізніше до Шацька приїхала делегація з Дніпропетровської області, аби обмінятися з шачанами досвідом в розвитку зеленого туризму.

В той же період в селі Пульмо почали відроджувати сільськогосподарську галузь: там розпочало свою діяльність ВВ «Агро-Шацьк», яке займалось розведенням свиней.

5 березня районні податківці отримали нового керівника – Віктора Челака, а на сесії районної ради 25 квітня депутати погодили призначення на посаду головного лікаря Шацької районної лікарні Світлану Крецу.

Традиційно влітку в Шацьку відбувалося чимало спортивних та інших заходів обласного та всеукраїнського рівнів. Чемпіонат Волині з пляжного футболу, волейболу, «Ukrainian Trophi 2012». У 2012 році дочекалися, нарешті, асфальтованої дороги жителі найдовшої в Шацьку вулиці – Незалежності.

День 17 серпня для району ознаменувався як день відкриття новобудов: приміщення Шацької районної лікарні (денного стаціонару) та Центру зайнятості. Як завше, присутнім на цих подіях був Борис Клімчук.

А вже 22 вересня керівник області відкривав у Шацькому районі нову асфальтовану дорогу, яка з’єднала пансіонат «Шацькі озера», села Залісся та Пульмо.


 

Лише трохи не вистачило чи то ресурсів, чи то часу, чи то чиєїсь волі, аби з’єднати Пульмо із урочищем Гряда та окільцювати озеро Світязь. Сподіваємося, що цю стратегічно важливу дорогу таки дороблять в 2018 році.

В 2012 році відбулося чимало приємних подій у духовному житті жителів району. В селі Грабове 8 жовтня відбулося закладення капсули та освячення місця під будівництво храму на честь пророка Іллі. 21 жовтня в селі Самійличі відкрито та освячено перший в районі пам’ятний знак воїнам УПА – борцям за волю України. 15 листопада закладено наріжний камінь для будівництва храму преподобного Онуфрія Великого в смт Шацьк.

2013 рік ознаменувався для району тією ж таки увагою до проблем туризму. На обласних нарадах не переставали говорити про покращення надання туристичних послуг, розвиток інфраструктури, дозвілля.

У травні 100 років відзначила школа в селі Піща. Але й досі однією найбільшою проблемою навчального закладу залишається стан її приміщень. Усі ці роки вчителі, учні та жителі села живуть надією, що школу у селі таки збудують.

100-річчя Піщанської школи
100-річчя Піщанської школи

Святкування 100-річного ювілею Піщанської школи
Святкування 100-річного ювілею Піщанської школи

 

Чи не найбільш масштабний та видовищний культурно-мистецький захід відбувся 23 червня 2013 року в Шацьку: гала-концерт фестивалю «На хвилях Світязя» зібрав біля районного Будинку культури декілька тисяч людей, а фінальним акордом його став виступ «Дзідзьо». 19-21 липня Шацьк став столицею пляжного футболу, до якого на чемпіонат з’їхалося 11 команд.

29 вересня в Свято-Миколаївському храмі с. Пульмо відбулось освячення п’яти нових дзвонів.

18 жовтня Шацький лісовий коледж відзначив поважний ювілей – 50 років від дня заснування. Також в цей рік коледж увійшов до сотні кращих навчальних закладів України. 31 жовтня у селі Пехи був закладений наріжний камінь та освячено місце під будівництво Покровського храму.

Завершився рік для Шацького району, як і для усієї України загалом, для кого очікуванням, а для кого активною участю в подіях Революції Гідності. Шачани не залишились байдужими до подій, які відбувались у Києві, підтримували мітингувальників, як могли: передавали чи самі возили теплий одяг, харчі тим, хто в мирному протесті відстоював право своє та України на європейське майбутнє.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром