Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 2004-2008 роки

05 Лютого 2018, 15:00
3703

Продовжуємо публікувати історію Шацького району у подіях і фактах - за матеріалами районної газети «Шацький край».

Про попередні роки існування Шацького району читайте в матеріалах: 

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1993-1998 роки

Історія Шацького району: 25 кроків вперед. 1999-2003 роки

Головними подіями 2004 року в Шацькому районі стало призначення 28 вересня начальником Шацького РВ УМВС Гринюка Григорія Семеновича, відкриття 31 липня супермакету «Наш край» по вулиці Шковороди в Шацьку, – пише газета «Шацький край»за 3 лютого 2018 року.

А ще у червні приступив до виконання обов’язків новий директор Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька Ігор Васильович Жмурко.

Ігор Жмурко
Ігор Жмурко

 

Наступний, 2005 рік, запам’ятався шачанам новими призначеннями. Так, у  березні  місяці директором Шацького національного природного парку став Володимир Найда, Леонід Кислюк був призначений головою Шацької райдержадміністрації, а Володимир Захарко – його першим заступником. 8 квітня заступником голови Шацької РДА з гуманітарних питань став Віктор Плейтух. Тижнем раніше, 1 квітня, новий начальник з’явився в Шацькому райвідділі міліції – це Анатолій Оксентюк. У травні начальником «Будинкоуправління» урочища Гряда на засіданні виконкому Шацької селищної ради обрали Івана Коваля.

На початку літа, 16 червня, сталася історична подія в житті району – був освячений Свято-Духівський храм села Смоляри-Світязькі. Під час освячення підприємець із Шацька Володимир Назарук, який зробив великий вклад у будівництво культової споруди, отримав з рук владики Симеона медаль «За церковні заслуги».

6 липня на посаду начальника Шацького РЕМ Любомльської філії ВАТ «Волиньобленерго» призначено Олександра Сорочука.

24 липня на виборах у Світязі обрали нового сільського голову, яким стала Наталія Борсук.

1 жовтня в Шацьку святкували ювілей Шацького дитсадка №1 – йому виповнилося 20 років.

Дитсадок у Шацьку
Дитсадок у Шацьку

 

А 6 жовтня – знову нове призначення: начальником відділу освіти і науки став Петро Омельчук.

1 листопада на сесії Шацької районної ради обрали нового голову представницького органу краю – ним стала Лариса Васейчук.

5 листопада в селі Пульмо встановили пам’ятник розстріляним євреям, яких у 1942 році разом з жителями села вбили нацисти.

Перед самим Новим роком, 30 грудня, відбулося урочисте відкриття клубу в селі Пулемець. Ще в 1998 році дах приміщення завалився, і аж через 7 років, завдяки місцевій, районній владі та активістам села вдалося відремонтувати клуб і відновити його роботу.

У 2006 році - знову нові призначення на керівні посади, будівництво та відкриття магазинів і соціальних об’єктів на території району, події духовного значення. 25 квітня головою Шацької районної ради стала Ольга Сахарук.

Ольга Сахарук
Ольга Сахарук

 

Впродовж року в Шацьку відкрилися і запрацювали магазини «Діана», «Технобуд» (вулиця Шковороди), та «Продукти» (вулиця Природна).

14 червня парафіяни храму Різдва Пресвятої Богородиці смт Шацьк здійснили хресний хід, присвячений 20-й річниці Чорнобильської аварії, з іконою «Чорнобильський Спас» і чудотворною іконою святителя Миколая.

4 липня на березі озера Світязь відбувся 10-й, ювілейний, фестиваль української естрадної пісні «На хвилях Світязя».

1 листопада начальником Шацького районного відділу освіти і науки призначено Наталію Борсук, а 15 листопада до виконання обов’язків заступника голови Шацької райдержадміністрації приступив Віктор Пех.

Довгожданою подією увінчався кінець року – в селі Мельники відкрили новий клуб.

2007 рік увінчався підкоренням нових вершин, у тому числі спортивних та суспільно-значущих. Негативним моментом цього року став руйнівної сили буревій, який наніс велику шкоду не лише Шацькому району, а й усій області.

12 квітня почесний громадянин Шацька Костянтин Чесноков отримав орден «За мужність» ІІ ступеня.

В липні місяці колектив газети «Шацький край» здобув перемогу в обласній спартакіаді серед працівників засобів масової інформації Волині, продемонструвавши чудові результати у грі в волейбол, в гирьовому спорті, в бігу, дартсі, грі в шахи, шашки і навіть у риболовлі. 29 липня команда Грабівської сільської ради стала переможцем відкритого чемпіонату Шацького району з пляжного футболу.

Цього ж місяця районом пронісся небувалої сили буревій, який зрівняв з землею новобудову у Мельниках, пошкодив будівлі, порозкривав дахи у населених пунктах, повалив дерева, знеструмив села, зруйнував 90-метровий пірс в урочищі Гряда. Накоїв лиха в санаторії «Лісова пісня» і на Гряді, паралізувавши на деякий час надання послуг відпочивальникам.

У жовтні настоятелем парафії святого Архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк призначили отця Юрія Пушкаря, який родом зі Львівщини.

8 листопада відбулося освячення храму святого Дмитра Солунського УПЦ КП села Самійличі.

3 грудня Шацький РВ УМВС очолив новий керівник – Віктор Цвид.

Середньомісячна зарплата штатних працівників Шацького району становила у 2007 році 724, 52 грн., середній розмір пенсії – 568 грн.

Наступний, 2008, рік відзначився гарними ювілейними датами, кульмінацією в питанні розпаювання землі колишніх колгоспів (особливо голосно про себе заявляли пульмівчани (СВК «Промінь»), шачани і мельниківці (СВК «Україна»)). Тривала добудова ЗОШ І-ІІІ ст. села Ростань. В Шацьку продовжувалися дискусії про доцільність перенесення селищного ринку на нове місце, утім, вже в серпні шачанам представили проект нового ринку, який розміщений у безпечному місці і на сьогодні успішно функціонує. Жителі Шацька висловлювали на сторінках газети занепокоєння ймовірним закриттям пологового відділення Шацької лікарні. Шацьких породіль згодом таки стали відправляти на пологи в Любомль, проте до цього нововведення в районі швидко звикли.

П’ять багатодітних матерів отримали звання «Мати-героїня».

8 лютого представили голову Шацького районного суду – нею стала Сушик Наталія В’ячеславівна.

Наталія Сушик
Наталія Сушик

 

В березні підприємці Кузьки з Шацька відкрили швейний цех у селі Пульмо.

7 травня в селі Затишшя відбулося відкриття капітально відремонтованого клубу. А 18 травня вихованець відділення веслування Шацької ДЮСШ Андрій Копитко (тренер Микола Романович) став чемпіоном України на чемпіонаті України з веслування на байдарках і каное в м. Ковель.

1 липня санаторій «Лісова пісня» став переможцем конкурсу «Кращі товари та послуги Волині», зокрема в номінації «Роботи та послуги, які виробляються або надаються у побутовій та виробничій сферах».

Влітку відбулося святкування 40-річного ювілею пансіонату «Шацькі озера». 5 липня на території цього пансіонату вперше провели національне туристично-мистецьке свято «Етноліто: Івана Купала на Світязі».

26 серпня озеро Світязь, за результатами інтернет-голосування та паралельного опитування експертів, стало найвизначнішою природною пам’яткою України, ввійшовши в 7 природних чудес України.

14 жовтня народний ансамбль «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович) відзначив своє 25-річчя.

В листопаді ЗОШ І-ІІ ст. села Грабове відсвяткувала поважний ювілей – 80 років.

Середня зарплата штатних працівників Шацького району становила в 2008 році 894, 31 грн.

Супермаркет «Наш край» відкрили в Шацьку у 2004 році
Супермаркет «Наш край» відкрили в Шацьку у 2004 році

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром