Децентралізація на Волині: як з кількості досягти якості

15 Грудня 2017, 15:38
ВУкраїні з’явилося 299 ОТГ 1091 Джерело: agroportal.ua
ВУкраїні з’явилося 299 ОТГ

Об’єднання громад – одна з небагатьох українських реформ, яку суспільство сприйняло і активно включилося до процесу. Про те як з цим жити далі обговорювали 12 грудня  у Луцьку під час форуму «Регіональний розвиток Волині в контексті децентралізації».

У ТЕМПІ ВАЛЬСУ

У цьому році в Україні з’явилося 299 об’єднаних місцевих самоврядувань. Волинська область входить у п’ятірку областей, які заповнюють максимальну кількість території і є спроможними.

«Реформа децентралізації є успішною в Україні. Нам кажуть, що ми, українці, зробили великі кроки в цьому напрямі. Європейські партнери стверджують, що в них цей процес зайняв би довше часу. А в деяких країнах, вони впроваджують місцеві самоврядування й сьогодні», – про це зазначив Анатолій Пархом’юк.

Про те, що українці дуже швидко впроваджують цю реформу  говорив і президент «Фундації ініціатив менеджерських»  Павел Прокоп з Любліна.

«На Волині реформа децентралізації відбувається дуже добре з погляду кількості територіальних громад. Якби процес добровільного об’єднання громад розпочався не 3 роки тому, а 25 років — то все б виглядало по-іншому. Так, Польща є 13 років повноправними членом Євросоюзу, але початком усього нашого розвитку — реформа місцевого самоврядування. Ми захоплені тим, як ви стигли це зробити за такий малий період. У Польщі ми на це мали 27 років. Ми бачимо, що ви не витрачаєте час, а швидким темпом розвиваєтеся. Я протягом багатьох років був скептичним щодо добровільності об’єднання громад. У Польщі затверджували географічні громади і надавали їм місцеве самоврядування. Але чим довше я спостерігаю за цим процесом в Україні, я переконуюся, що такий процес є цінним, бо спричиняє демократію з низів».

Павел Прокоп
Павел Прокоп

 

МОЖЛИВОСТІ І ЯК ЇХ НЕ ПРОФУКАТИ

Та реформа децентралізації стосується більше не кількості, а якісної спроможності територіальних громад. Так, зараз зростають надходження до місцевих бюджетів. У 2017 році частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України становить 49,3%.

Частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України становить 49,3%
Частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України становить 49,3%

 

Іван Лукерякоординатор Центрального офісу реформ за Мінрегіону, переконував, що децентралізація створює можливості для місцевого самоврядування приймати рішення автономно в управлінні територією й наданню послуг. Щоправда, ОТГ ще не навчилися користуватися цією автономією. Наприклад, жодна громада не вклалася у дедлайн подачі проектів на фінансування коштом державного фонду регіонального розвитку.

Іван Лукеря
Іван Лукеря

 

«Реформа децентралізації полягає у якості життя громад. Люди повинні відчувати себе в безпеці, з покращеною екологією води й повітря, з чистим довкіллям, жити довго й мати міцне здоров’я, – пояснював Маркус Бранд, радник із питань демократичного врядування, керівник стратегічного департаменту програми розвитку ООН. – Ми затвердили прогресивну і стійку програму у 2015 році, куди приєдналися всі члени ООН. У її концепції ми старатимемося зробити великий крок у сталому розвитку до 2030 року. Реформа децентралізації, яка успішно впроваджується на Волині, є тією платформою, де ми будемо втілювати цілі сталого розвитку. Це означає створення робочих місць в області, хороших навчальних закладів навчання, і впровадження гендерної рівності. Я радий чути, що Волинь є першопрохідцем у цій сфері. Дуже важливо знати те, що ви не мусите чекати від центральних органів вказівок. Оцінюйте свій потенціал і ресурси, які є у вас у наявності й дійте. Програма розвитку ООН продовжуватиме співпрацю з Волинською областю й з усіма місцевими організаціями, які захочуть узяти участь».

Маркус Бранд
Маркус Бранд

Поляк Павел Прокоп відзначив, що Україна рухається у правильному напрямку, але іноді не дуже логічним чином.

«Відверто кажучи, нам як полякам є незручно вас критикувати. Але, якщо дозволите висловлю кілька роздумів, адже Україна не буде мати ближчих кращих сусідів. Перша річ, яка нас дивує, що гроші об’єднаних територіальних громад зберігаються на банківських рахунках дещо задовго. З погляду інфляції – це не завжди раціонально.Зверніть увагу на можливості співпраці між собою. Наприклад, 15 громад із нашого воєводства об’єдналися і збудували сміттєпереробний завод».

Учасники форуму «Регіональний розвиток Волині в контексті децентралізації»
Учасники форуму «Регіональний розвиток Волині в контексті децентралізації»

 

Артур РОМАНЮК

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024