Католицький собор Саграда Фаміліа, гори та завод компанії «Lakme», або що вразило підприємця Валентину Процик у Барселоні

19 Листопада 2017, 16:55
3347

Поєднати приємне з корисним, тобто роботу та подорож до однієї з найбільш екзотичних країн Європи - Іспанії - вдалося підприємцю Валентині Процик, власниці салону-перукарні «Вікторія». Що ж найбільше вразило шачанку у Барселоні та з якими враженнями вона повернулася з іспанського форуму?

- Чому саме Барселона стала наступним містом, в яке Ви поїхали навчатись професійної майстерності?

- Справа в тому, що наша перукарня з косметичним іспанським брендом «Lakme» співпрацює вже більше 10 років. Він є для нас основним. І це вже не перше навчання та не перша їхня акція, в яких беру участь я чи наші перукарі. Проходили ці акції як в Україні, так і за кордоном, наприклад, в Туреччині. Цього разу представники компанії вирішили поділитися своїми новинками безпосередньо у своєму офісі в Барселоні (до речі, засновником компанії «Lakme» є рідний брат всесвітньо відомого співака Хосе Карераса, який спеціально приходив вітати нас). Всього на навчання до Барселони поїхало 50 українців - це приватні підприємці, менеджери, перукарі, технологи, які співпрацюють з фірмою (в тому числі троє представників з Волинської та Рівненської областей).

1

 

- Що Вас найбільше вразило в самому офісі та заводі всесвітньовідомої компанії «Lakme»?

- Вражень, звичайно, не бракує. Сам завод, по якому нам провели екскурсію, це чотириповерховий будинок, в якому розміщені виробництво, лабораторії, офіс для презентацій, навчальна школа компанії. Хоч фірма й створена відносно нещодавно, але власники не хочуть будувати заводи в інших країнах. Лише тут, аби контролювати та стежити за якістю своєї продукції. Знімати та фотографувати на самому виробництві нам не дозволяли, лише в приміщенні, де проводять навчання і презентації.


 

Цікаво було подивитись на виробництво: це великі ємності з препаратами, які розливаються та фасуються. За цим процесом можна спостерігати у коридорі, за великим склом. Вразило кольорове маркування кожного з чотирьох відділів: наприклад, у відділі виробництва шампунів двері мали блакитний колір, у такого ж кольору халатах ходили його працівники, відділ з виробництва окисників для фарби мав зелений і так далі.

2

 

Незвично було бачити ідеальну чистоту як на заводі, так і біля нього: навіть браковані фасовані коробки вони утилізують як у справжній європейській країні: вміст бракованої фарби видавлюють до останньої краплини і утилізують окремо, а тару - окремо.

Кожну партію продукції на заводі перевіряють та тестують у двох лабораторіях. Наприклад, фарбу перевіряють, чи такий колір, чи ні. У другій лабораторії тестують, як фарба покаже себе при зміні температури та інших факторах.

Після екскурсії заводом показали нам нову продукцію фірми на практичному семінарі, адже там стараються йти в ногу з часом і запроваджувати нові техніки у перукарському мистецтві. Нам також випала можливість навчитись новому, привезти якісь практичні навики та новинки продукції.

2

 

- Але ж подорож до Іспанії не обмежилась лише роботою. Мали змогу оглянути місто, кудись іще поїхати?

- Так, нам справді пощастило, бо фірма постаралася і подбала за наше дозвілля - організувала екскурсії. Найперше, вразила Барселона. Вона не схожа на жодне європейське місто, та й не подібне воно архітектурою на жодне місто світу. Там немає хмарочосів, відмінні дороги та … дуже багато мотоциклів та скутерів. Це основний засіб пересування для місцевих жителів, бо цьому сприяє клімат, зокрема, м’яка зима. Сніг там випадає раз на років двадцять. Там практично відсутні автомобільні затори, а для двоколісного транспорту по всьому місту вздовж дороги спеціально відведено смуги.

Окремі враження  від споглядання Храму Святого Сімейства (Ісусу, Марії та Йосипу), або як його називають у Барселоні - Саґра́да Фамі́лія. Будівництво каталонської церкви за проектом відомого архітектора Антоні Ґауді розпочалось у 1882 році та триває досі. Спочатку на її будівництво пожертвувала чималу суму одна багата каталонська родина. А вже понад століття будується вона за пожертви та кошти, які залишають туристи за її відвідини. Займає Саграда Фаміліа майже цілий квартал.

3

 

Скажу, що потрапити всередину храму, якщо велика група екскурсантів, можна лише, записавшись на екскурсію за місяць. А в рік там фіксують до 4,5 мільйонів туристів! Про об’єми і масштаби будівництва однієї з найдивнішої у світі споруд можна лише здогадуватися. Неймовірною є сама архітектура Сагради, в якому змішані стиль модерну, кубізм, власна мова візуальних образів архітектора. Хоч всередину ми так і не потрапили, але вражень вистачило і від споглядання його зовнішнього виду.

4

 

День витратили на те, аби відвідати музей скульптора і художника світового рівня Сальвадора Далі. Сказати, що ми усі були вражені - нічого не сказати.

2

І описати словами те, що ми бачили, неможливо. Це треба побачити на власні очі, зрозуміти, чим і як жив митець. Беззаперечно, це дуже талановита людина, і його твори, можливо, треба навчитися розуміти. Щодня в музеї - дуже багато відвідувачів, закривається він тільки двічі в рік - на католицьке Різдво та 1 січня на новий рік. Звісно, багато дивилась та фотографувала.


 

- Де ще довелося побувати?

-Їздили у Францію, де відвідали південне містечко Каркасон. Доводилось раніше бувати у Парижі, але порівнюючи ці два французьких міста, скажу: вони зовсім різні, це ніби дві окремі культури. Бували на горі Монсеррат (це своєрідний аналог нашої Почаївської лаври), де чудова природа, безліч паломників та туристів. Бачили співочі фонтани, бували у містечку Жерона, де знімали фільм «Ігри престолів». Там також дуже цікава архітектура, і природа справді казкова. Це місто місцеві ще називають другою Венецією. Загалом наша поїздка зайняла аж сім днів. І щодня ми думали, що ж такого можуть нам показати наступного дня, щоб вразити нас ще більше. Але таки щодня поверталися у готельний номер хоч і дуже втомлені, проте з особливими враженнями від країни, природи, міст, людей…

5

 

Ніколи не думала, що Іспанія настільки розвинута європейська країна. Вона нічим не поступається, наприклад, тій же Франції. Коли дивишся на це і порівнюєш з Україною, в голову закрадається думка, що життя проходить … повз нас.

Але сподіваюсь, що наша держава таки займе своє місце в європейському просторі.

- Дякуємо за розмову. Успіхів у роботі.

Віта Шепеля

6

6

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024