Андрій Немировський: «Я вірю, що Шацьк стане курортною візитівкою України»

15 Липня 2017, 08:55
5575

Народний депутат України від партії «Солідарність» Андрій Немировський побував у Шацькому районі.

34-річного обранця народу, якого привела в Парламент активна проукраїнська позиція в рідному Херсоні, участь у Дніпровському Майдані, протидія сепаратизму у регіоні та визволення українських військових із полону, називають політиком нової генерації.

Депутат, який народився в приморській області, а зараз є активістом у питанні захисту екології та навколишнього середовища у Дніпрі, не зі слів знає, що таке курорт, як його розвивати, у що найперше вкладати гроші. А головне – має можливість на законодавчому рівні сприяти якнайшвидшому втіленню в життя проекту «Курорт-Шацьк» і усуненню перешкод, які перед ним стоять.

-Андрію Валентиновичу, яке ваше бачення розвитку краю Шацьких озер?

-На Шацьких озерах я вперше. Це дуже гарний край, мальовничий, унікальний своїми чистими озерами. Щоб зробити в Шацьку курорт європейського рівня і водночас зберегти його первозданну красу, потрібні значні інвестиції. А ще підтримка держави, конкретно – спеціальна державна програма і відповідне фінансування.

-У що конкретно потрібно вкладати кошти?

- Пріоритетом для курортного Шацького району є якісні дороги.  Сучасними  автошляхами  до регіону приїде інвестор, турист, в тому числі і іноземний. Облаштування пляжів, розбудова інфраструктури, будівництво каналізації, цивілізоване поводження з відходами – це все також стане поштовхом до формування потужного осередку туризму і рекреації на ваших неймовірно красивих озерах.


 

-Чим іще, окрім озер, можна привабити в Шацький район туристів?

-От саме це я і побачив, перебуваючи в Шацькому районі. Найперше – заповідна територія Шацького національного природного парку з червонокнижними рослинами і тваринами, унікальними птахами і багатим рибним світом. Мені показали чудові рекреаційні пункти, я побував на пасіці, покатався верхи на коні, побачив на дзвінниці храму Смолярів-Світязьких 800-літні дзвони. Так, мені відомо, що на світових курортах найбільший прибуток у місцевий бюджет приносить ігровий бізнес, казино. Проте курорт Шацьких озер – це Західна Україна, де люди вірять у Бога, де бережуть культуру і звичаї своїх дідів-прадідів, де побутують принципи високої моралі і корисного для душі і тіла відпочинку. Це й потрібно показувати спраглим до справжніх людських і природніх цінностей жителям центральної, південної, східної України і європейцям.

1

 

-Щодо європейців, то поляки люблять відпочивати на Шацьких озерах. Проте нарікають на труднощі при перетині кордону, зокрема на багатогодинні черги на митницях.

-Так, усунувши штучні перешкоди, можна було б у 3-5 разів збільшити потік туристів. Вихід тут бачу один – будівництво переходу Адамчуки-Збереже. На даний час раз у рік на цій території діє тимчасовий пункт пропуску – зручний, доступний. Поляки без жодних труднощів перетинають кордон і хто пішки, хто велосипедами, хто на маршрутному транспорті з задоволенням подорожують озерами. Так повинно бути не раз у рік, а постійно. Про будівництво пункту пропуску багато років просто говорили, переливаючи з пустого в порожнє. І от, нарешті, крига скресла. Я особисто озвучував питання про важливість будівництва переходу з трибуни Верховної Ради, звертався з ним до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, маю домовленості і з поляками. Сьогодні Президент України дав відповідне доручення голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику, який готовий розпочати роботу в даному напрямку.

-З якими думками і планами ви залишаєте територію Шацьких озер?

-Я залишаю її на деякий час, аби потім повернутися на сучасний курорт європейського рівня. А між тим зроблю все від мене залежне, щоб про цей унікальний куточок України взнали якнайбільше людей. Я готовий просувати у Верховній Раді важливі законопроекти, які сприятимуть розбудові інфраструктури курорту Шацьких озер. Першочергові проекти, над якими працюватиму, - будівництво дороги в районі зони відпочинку «Куточок рибалки» села Світязь та облаштування пляжів відповідно до європейських вимог.

Шацьку потрібно допомогти стати на ноги, і тоді він почне самостійно заробляти гроші, будувати дороги, ремонтувати та утримувати соціальні об’єкти. А з часом – я вірю в це – стане курортною візитівкою всієї України.

Мирослава Цюп'ях


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром