Олександр Азбутов: «Ми працюємо з правопорушниками, щоб зробити їх безпечними для суспільства»

24 Червня 2017, 09:43
3677

З початку 2017 року в Шацьку запрацював районний сектор з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

З якою метою створена структура і які її основні обов’язки, запитуємо в начальника сектору Олександра Азбутова – пише «Шацький край» за 24 червня 2017 року.

-Слово «пробація» з англійської означає «виправлення». Відповідно наше завдання –  робота з правопорушниками не тільки після їх засудження, а й  на етапі їх обвинувачення, а головна мета - безпека для суспільства . Законодавством визначено три види пробації: досудову, наглядову та пенітенціарну. Досудова  - це забезпечення суду інформацією про особу з врахуванням обставин її життя – для подальшого прийняття судом справедливого рішення про міру відповідальності. Наглядова пробація – це наглядових та соціально-виховних заходів з засудженим,  надання психологічної, консультативної допомоги засудженим,  сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання тощо. Особливу увагу хочу звернути на пенітенціарну пробацію, яка передбачає допомогу особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в пошуку для неї житла, роботи, лікувального закладу - у випадку, якщо людина хворіє.

-Скільки жителів Шацького району перебуває на обліку в секторі?

-Цього року маємо на обліку 24 людини, з них 6 жінок і 1 неповнолітній. Для порівняння, 10 років тому, коли обов’язки сектору виконувала кримінальна виконавча інспекція, на обліку в Шацькому районі перебувало 55 осіб.

-Які конкретно завдання стоять перед працівниками сектору пробації?

-Основне завдання відділу пробації, як я вже наголошував, – захистити суспільство від повторних злочинів. Щоб реалізувати його, ми передусім проводимо соціально-психологічну характеристику, оцінюємо ризики, долучаємо фахівців, психологів, державні структури та громадські організації. На основі співбесід ми виявляємо особистісні характеристики клієнта, визначаємо індивідуальну роботу і за цим напрямком працюємо, проводимо профілактичну роботу.

-Якими рисами повинен володіти працівник сектору пробації?

-Це особлива категорія персоналу  кримінальної юстиції. У світі цих фахівців називають соціальними юристами, бо вони повинні мати глибокі знання у сфері соціальної роботи, а також у юриспруденції.

-Яка користь для суспільства і зокрема для засудженого від послуг структури пробації?

-Держава витрачає великі кошти, щоб утримувати порушників за гратами – до речі, з наших із вами податків. За рахунок структур пробації, які роблять все для того, щоб виправити цих людей, вирішити їхні проблеми, відбувається велика економія державних коштів. А засуджений, який відбуває покарання без позбавлення волі, вчиться жити по-новому і може стати повноцінним і законослухняним членом суспільства.

-Олександре Сергійовичу, як ви працюєте з неповнолітніми порушниками?

- Робота з неповнолітніми є окремим напрямком у пробації.  Вона базується  на індивідуальному проведенні оцінки ризику вчинення повторного правопорушення, тобто визначаються проблемні аспекти в тих сферах життя, які мають найбільший вплив на ймовірність вчинення повторного правопорушення.  Нами забезпечується  проведення соціально-виховної роботи з підлітками, до якої залучаємо фахівців з районного центру для сім’ї дітей та молоді , бюро надання правової допомоги, ювенальної превенції поліції, служби у справах дітей та інших зацікавлених організацій.

Отже, пробація – це більш цивілізований шлях, який довів свою ефективність в усьому світі саме з точки зору безпеки суспільства та попередження вчинення повторних правопорушень особами, які вже їх вчиняли.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024