Фельдшер пункту екстреної медичної допомоги смт Шацьк щодня бореться за людські життя

18 Червня 2017, 11:31
5890

Професія фельдшера екстреної медичної допомоги відповідальна і важлива, оскільки саме йому доводиться надавати першу невідкладну допомогу, яка може врятувати людське життя. Оперативний виїзд на виклик, встановлення діагнозу плюс кваліфікована перша медична допомога - така специфіка роботи Валерія Ганжали, фельдшера пункту екстреної медичної допомоги смт Шацьк Любомльського відділення комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Валерій Адамович, який родом із села Підманове, працює у сфері медицини з 1995 року, відразу після закінчення Ковельського медичного училища. Перший досвід роботи здобув у фельдшерсько-акушерському пункті села Вільшанка. Продовжуючи працювати у ФАПі, під час літніх відпусток опанував професію фельдшера швидкої медичної допомоги Шацької районної лікарні. У 2001 році Валерій Ганжала повністю перейшов на роботу в район – у терапевтичне відділення Шацької ЦРЛ, зокрема в маніпуляційний кабінет.

- Там я пройшов хорошу школу, здобув досвід, який згодом знадобився в роботі фельдшером швидкої. Внутрівенні, внутрім’язеві маніпуляції, встановлення катетера - ця робота потребувала оперативності, точності і, звичайно, відпрацьованих професійних навичок. Своєму вмінню я завдячую і завідуючій терапевтичного відділення лікарні Тетяні Матейчик, - розповідає Валерій Адамович.

В 2002 році фельдшер перейшов з терапевтичного у відділення швидкої медичної допомоги. Було нелегко, бо саме розпочалися медичні реформи, які супроводжувалися змінами, часто болісними. Вже от декілька років, як екстрена медична допомога стала самостійною структурою у сфері надання медичних послуг.

- Тепер ми розуміємо, що всі ці революційні зміни були недаремними, – зауважив медик, – оскільки значно покращилася якість надання медичних послуг населенню. Наш диспетчер в Луцьку безперервно приймає виклики від людей –  раніше, до речі, було досить проблемно до нас додзвонитися. Диспетчер диференціює виклики, з’ясовує, чи пацієнту потрібна негайна допомога, чи він може почекати. Бувають і хибні виклики. Трапляється, що бригаду знімають з неекстреного виклику і спрямовують на екстрений: ДТП, травму, утоплення. Часто такі вказівки надходять до нас просто в дорозі, бо маємо діяти оперативно, аби не згаяти часу. На виклики зазвичай доїжджаємо за 10 хвилин, у найбільш віддалені місця – максимум за 20, -- зазначив фельдшер. Оскільки в Шацькій районній лікарні немає хірургічного, інфекційного, неврологічного відділень, то хворих працівники швидкої доставляють у Любомльську лікарню. Сердечників, пацієнтів з гострими коронарними синдромами везуть до Луцька. Найчастіші причини викликів - гіпертонічні кризи, серцево-судинні хвороби, висока температура.

Зараз для шацької бригади екстреної допомоги настає гаряча пора. В курортному Шацькому районі в рази збільшиться кількість населення, а отже і виїздів до хворих. На літо місцеву бригаду підсилять двома медиками з інших районів області.

Робота фельдшера швидкої – непроста, потрібно вміти швидко приймати рішення в складній, нестандартній обстановці і умовах дефіциту часу. Як розповів Валерій Адамович, нещодавно молодий працівник приймала пологи прямо в автомобілі швидкої допомоги – чудово справилася, маму і немовля в хорошому самопочутті доставили в Любомльську лікарню. А от минулого року не вдалося врятувати чоловіка, який ранньої весни пішов напідпитку купатися в холодну воду Світязя. Медики не змогли запустити серце, яке зупинилося від переохолодження.

З напливом відпочивальників у літній період частішають звернення з травмами хребта. Тому Валерій Адамович при нагоді наголошує, аби туристи не пірнали в невідомих місцях і на мілині, а також напідпитку, бо випадків спинальних травм і навіть переломів хребта – дуже багато.

Якщо день випаде напружений, фельдшер працює без відпочинку:

- Буває, їдемо з одного виклику на інший, а потім веземо пацієнта до Луцька. В годину пік нас виручають колеги із Любомля – виїжджають на виклики своїм транспортом. Першу невідкладну допомогу завжди надаємо оперативно, оскільки автомобілі швидкої обладнані необхідною апаратурою, маємо і потрібні ліки.

Такі фахівці, як Валерій Ганжала, дарують своїм пацієнтам радість здоров’я і диво життя, і роблять це з властивою їхній професії відповідальністю. За їхнім професіоналізмом стоять недоспані ночі, накопичена втома, щоденна копітка праця.

Дякуємо вам самовіддану працю, милосердя, високу моральність та лікарську честь. І вітаємо з професійним святом!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром