А ви відпочивали на «сомовому» озері?

27 Червня 2016, 17:00
6482

Соминець – водойма, що входить до групи озер Шацького національного природного парку. Невелика, з чистою і прозорою водою, з живописним піщаним берегом на південному сході, з глибиною більше двох метрів. А ще багата на рибу, раки і різноманітне червонокнижне птаство.

Соминець розташований у доступному і зручному для відпочивальників місці і всього за кілометр з гаком від Світязя. Від дороги, що веде в урочище Гряда, до Соминця – рукою подати. Туристів у розпал сезону тут небагато. Максимум, що можна побачити сонячного літнього дня – один-два намети і кілька компаній, що втекли з гамірного Світязя і усамітнилися в затишку прибережних дерев.

Тут завжди панує тиша. Час від часу в неї вривається пташиний крик; інколи хвилюється мілководдя – його збурюють корови, що ховаються у воді від набридливих ґедзів.

Територія біля Соминця багата на археологічні знахідки. Про давнє заселення цього місця свідчать залишки на ньому слов’янського поселення. В давній назві озера, безперечно, знайшла відображення його рибна фауна.

"Невідомо, чим її пояснити – винятковими запасами чи особливою повагою до окремих видів, – проте панівне становище в озерній гідроніміці нашого краю посідають карась і сом… Чотири озера на Волині «сомові», – пише в своїх «Вікнах» Віктор Лазарук.

У шацькому Соминці дійсно поширені карликові сомики, а ще є щука, верховодка, окунь, йорж, краснопірка, карась, в’юн, лин. Особливо добре на цьому озері ловляться раки. Точніше, ловилися, бо років 20 тому навіть недосвідчений раколов міг за годину наповнити раками чимале відро. Знайти їх можна в очеретах, під корчами, каменями або в піску. Але якщо ви вирішили вполювати цих членистоногих, важливо не тільки знати, де вони живуть, але і як правильно їх ловити. 

– Вдень пірнали в озеро з ластами, маскою і збирали раків по дну руками, а вночі ловили спеціальними палками – розсохами, просвічуючи дно коногонками. Раки, коли відчувають небезпеку, починають задкувати і, набираючи велику швидкість, утікати. Часто дуже боляче щипають клешнями за руку», – розповідає про тонкощі раколовної справи місцевий рибалка.

Зараз раків поменшало, проте самим процесом їх вилову душу потішити ще можна.

Пересічний турист, що з задоволенням відпочиває на шацьких озерах, ще не відкрив для себе «сомове» озеро, не відчув його переваги, скажімо, над Світязем, Пісочним і навіть Великим Чорним. Адже розбудова курортної інфраструктури на Соминці – лише в планах. Керівництво Шацького національного природного парку визначило пріоритетним завдання розробки п’яти регіональних туристичних маршрутів, що мають на меті ознайомити людей, які приїжджають у район, з екосистемами багатьох озер, серед яких і Соминець. Туристи знайомитимуться з Шацьким поозер’ям під час велосипедних екскурсій, піших, кінних, орнітологічних екскурсій та прогулянок човнами.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39