Громада відмовилася дати вулиці назву Героїв Небесної сотні

22 Червня 2016, 11:00
Активні жителі вулиці 3799
Активні жителі вулиці

У п’ятницю, 17 червня, відбулося громадське обговорення  на тему перейменування вулиці 17 вересня в селищі Шацьк – відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки».

Найактивніші жителі вулиці,  представники влади і громади зібралися в актовому залі Шацької селищної ради, аби визначитися з назвою і прийняти спільне рішення.

Шацька селищна рада могла б сама перейменувати вулицю, проте щоразу на заваді ставали різні суб’єктивні причини: то депутати відмовлялися це робити, то люди виступали проти перейменування. На сьогодні пройшли всі терміни, коли ще можна було визначатися з назвою. Хоча сама процедура перейменування давала громаді досить широкі права. Волинська обласна державна адміністрація пропонує вулицю 17 вересня в Шацьку перейменувати на Героїв Небесної сотні, проте обов’язково врахує думку громади. Часу для роздумів у нас майже немає – до 17 липня триває обговорення, а далі керівництвом області буде прийняте остаточне рішення. Також маємо визначитися, чи робити з однієї вулиці дві, оскільки на 17 вересня є багато розгалужень, - повідомила Людмила Цевух, секретар селищної ради.

Секретар селищної ради Людмила Цевух
Секретар селищної ради Людмила Цевух

Представники громади були одностайні в одному – назва вулиці Героїв Небесної сотні їм не до вподоби. Аргументували тим, що назва є політичною і до того ж занадто довгою.

Якби перейменування відбувалося відразу після Майдану,  думаю, ви були б не проти цієї назви. А зараз трагічні події відійшли в минуле, призабулися. Та чи маємо право забувати про смерті на Майдані, про сотню героїв, які поклали свої життя за краще майбутнє України? – висловив незгоду з думкою більшості Віктор Гірич.

Його слова не переконали нікого. Більше того, Віктору Яковичу  не дали до кінця висловити думку, а дехто навіть апелював тим, що якби не Майдан, то всі б зараз жили добре, а на Сході не було б війни.

Надходили пропозиції дати вулиці назву 1 вересня (в честь Дня знань), 21 вересня (цього дня шацькі парафіяни відзначають престольне свято – Різдво Пресвятої Богородиці). Проте, зрештою, всі зійшлися на одній назві – Вереснева.

Людей цікавило, в яку суму їм обійдеться перейменування, чи не матимуть проблем із документами на право власності, чи зможуть продавати нерухомість, використовувати право спадкоємців тощо.

На всі питання дав відповідь Богдан Тимошук, державний реєстратор Шацького району. Він повідомив, що документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаться дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. А тоді лише потрібно буде взяти в селищній раді довідку про те, що вулиця отримала нову назву – і можна здійснювати будь-які нотаріальні дії.

Державний реєстратор Богдан Тимошук
Державний реєстратор Богдан Тимошук

Наприкінці було вирішено, що селищний депутат Володимир Маркович збере по вулиці 17 вересня підписи жителів під відповідним зверненням. Документ із пропозицією від громади потрібно найближчим часом надіслати до Волинської обласної держадміністрації. Чи буде вона взята до уваги чиновниками – покаже час.

Щодо назви Героїв Небесної сотні, то її, як наголосив Шацький селищний голова Сергій Віннічук, дадуть новій вулиці, яка в близькій перспективі з’явиться в селищі.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром