Свята Трійця. Чотири назви одного свята

19 Червня 2016, 20:00
Святкова служба в храмі Різдва Пресвятої Богородиці селища Шацьк 5094 Джерело: sh-orthodox.org.ua
Святкова служба в храмі Різдва Пресвятої Богородиці селища Шацьк

Як одне з найбільших православних свят день Святої Трійці, або П’ятидесятницю християни східного обряду відзначають цьогоріч 19 червня, тобто на 50-й день після Воскресіння Христового.

Свято має й іншу назву – Зішестя Святого Духа на апостолів. За Законом Божим, на учнів Христових зійшли вогненні язики. Так апостоли прийняли в себе Духа Святого і стали славити Бога різними мовами. Вони відчули в собі силу і здатність для проповіді Христового вчення всім народам.

Трійцею цей день називають тому, що відтоді людям відкрилася дія всієї Пресвятої Трійці, і вони навчилися поклонятися і прославляти три особи єдиного Божества: Отця і Сина, і Святого Духа.

У просторіччі Трійця є Зеленими святами. Вони таки дійсно зелені – від буйноцвіття природи надворі, від лепехи і клена в хатах, від букетів різнотрав’я, принесених у храми для освячення, і навіть від одіянь священиків під час служби.

Зелень у день свята – це знак життя. Це вдячність Богу за те, що він Святим Духом оновив людей, народив їх (через хрещення) для нового життя.

Зі святом!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром