Буревії стануть звичним явищем?

19 Червня 2016, 18:30
1699 Джерело: nslovo.com

Погодні умови в Україні стають все більш непередбачуваними. Весняне тепло, більш схоже на літо, швидко змінюється морозяними ночами, а літня спека – смерчами та буревіями.

Як  пише ВолиньРОST, протягом останніх років швидкість вітру в Україні значно збільшилась через різноманітні кліматичні зміни та масове вирубування лісів. Відтак фахівці прогнозують, що українцям слід готуватись до нехарактерних для нас торнадо, смерчів та буревіїв. Причиною їх утворення також є різниця тиску, коли одна територія перегрівається, а на іншій панує холодна погода. Коли ж зустрічаються дуже тепла й переохолоджена повітряні маси, на фоні різкої різниці атмосферних тисків утворюється шквалистий вітер зі швидкістю 25 метрів за секунду й більше.

Саме таке явище мали змогу спостерігати жителі Шацького району у п’ятницю, 17 червня. Під час буревію в особистих селянських господарствах полягли великі площі зернових. Більше того, без світла лишилися такі населені пункти району, як Голядин, Смоляри-Світязькі, Затишшя, Хрипськ, Ростань, Перешпа, Красний бір, частково Світязь.

Від перепадів температур потерпають селяни і зводиться нанівець їхня праця. Наприкінці травня, коли вночі температура сягала не більше 4 градусів тепла, у  у селах  Кропивники, Плоске, Положево померзла картопля, сходи гарбузів.  

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024