Світязь за цінами конкурує з Туреччиною

10 Червня 2016, 13:10
Сімейний відпочинок на курорті обійдеться в тисячі 14932 Джерело: texty.org.ua
Сімейний відпочинок на курорті обійдеться в тисячі

Із червня розпочався курортний сезон на Шацьких озерах. Відпускників зустрічають близько 120 садиб, котеджів і баз відпочинку. Щоправда, цьогорічні розцінки сягнули рекордної позначки: за найдешевше ліжко просять 90 гривень на добу, за найдорожче – майже 1300.

 

ДЕ ВІДПОЧИТИ – В «РАЮ» ЧИ «БОБРОВІЙ ХАТЦІ»

Зважаючи на примхливість поліської погоди, хазяї садиб і котеджів реально відкривають сезон 15 червня. До цієї дати номер коштує вдвічі дешевше. Найдорожчий відпочинок у липні – за добу просять втричі дорожче, ніж на початку червня.

– За довготривалим прогнозом нинішнє літо буде погожим, тому сподіваємося прийняти близько 300 тисяч курортників, – каже підприємець зеленого туризму Микола Колодій. – Ми підрахували: у Світязі і навколишніх селах можна одночасно розмістити до 70 тисяч туристів.

Як розповів чоловік, третина місць уже заброньована на кінець червня-липень. Зазвичай замовляють на тиждень. Господарі беруть завдаток до 50 відсотків. Однак не варто перейматися. Бо до сезону навколо Світязю спорудили десяток садиб-новобудов, які ще не мали клієнтів, отже, й замовлень.

– У середньому доба вартує від 140 до 290 гривень. Якщо годує хазяїн, то доплачуєте 50 гривень. Для дітей знижки – від 30 відсотків, – кажуть місцеві.

4
Фото: sribnytsya.com.ua
Фото: sribnytsya.com.ua

Як не дивно, найдешевший номер – на одній з баз відпочинку. Там за добу в обшарпаній 4-місній кімнаті викладаєш 90 гривень. Найдорожчі апартаменти – у відомому санаторії, де за царські покої потрібно викласти щонайменше 1350 гривень за добу.

Зазвичай хазяї розважають і веселять своїх клієнтів, починаючи з назви садиби, як-то «Хата-Віддихата», «Адам і Єва», «Бабине літо», «Світязький рай», «Боброва хатина». Є іменні вілли – «У Романа», «У Віктора», навіть «У Ганса». Або просто «У вухатого зайчика».

– Ціни різні, але не менше півтисячі за кімнату, – констатує Микола. – Тобто для сім’ї з 4 осіб треба брати з собою найменше 3 тисячі на тиждень. Якщо купувати гриби і вугрів ­– того більше.

 

ПРОПОНУЮТЬ ЯХТИ, КОНЕЙ І КВАДРОЦИКЛИ

На курорті побільшало розваг. До традиційних водних додалися туристичні. Відпускники мають змогу мандрувати на байдарках «Шляхами Робінзонів», «Поліськими джунглями» та «Світязькою Амазонією» – сплав озерами Перемут-Луки-Світязь, які з’єднані природними каналами. Триває 4 години, коштує 250 гривень. Є маршрут: Світязь (острів, ліс акацій) – оз. Пулемецьке (оглядова вишка, ДОТ) – оз. Острів’янське (стародавня дерев’яна церква) – с. Затишшя (загадковий Валун).

3
Фото: svitzaochi.com
Фото: svitzaochi.com

– Хто бажає розім’яти м’язи, пересідає на велосипеди, – спокушають місцеві фірмачі. – Подорож лісовими путівцями коштує 250 гривень.

Якщо не боїтеся коней, можете осідлати їх. За півгодинне катання просять 150 гривень. А якщо хочете мчати з вітерцем або долати непрохідні гущавини, то сідайте на ретро-джип – раритетний позашляховик-УАЗ. Ціна – 250 гривень.

Традиційно власники двох яхт запрошують на прогулянку плесом Світязю. Вартість потрібно уточнювати, бо є економ-клас, бізнес і люкс. Примітно, що капітани розповідають пасажирам легенди краю та дивовижні озерні історії.
Для любителів адреналінових розваг пропонують підводне плавання, так званий фридайвинг – пірнання на одному ковтку повітря. Не потрібно жодного спеціального спорядження – лише підводні маска, трубка і ласти. Задоволення порівняно недороге, зазвичай під наглядом інструктора-рятувальника можна попірнати за 50-100 гривень на годину.

І, звісно, не обійтися на курорті без риболовлі. Чи не вперше на деяких озерах влаштовують екзотичну ловлю вугрів. Ця розвага переважно для затятих рибалок  або фанатика. Адже принаджують вугра шматками дохлятини різних тварин, риб’ячими кишками і міхурами, наповненими тваринною кров’ю. Зате винагорода достойна – делікатесний європейський вугор, жирність якого сягає щонайменше 27 відсотків. І неповторні враження від виважування в’юнкої диво-рибини.

Роман ЖИЖАРА

 

Коментарі
14 Червня 2016, 17:14
вже хочу)
07 Серпня 2018, 22:00
а те що світязький вугор занесений до "червоної книги" то це нічого?!
18 Серпня 2018, 19:21
Господи, Анталия со страху обкакалась - у нее появился конкурент с пресной водой, с клещами в лесу и блохами в колыбах! О том, что уникальный угорь свитязский, который плавает аж в Саргассово море (Бермудский треугольник!) и занесен в Красную книгу, местные (да и отдыхающие тоже) даже не догадываются. Более того, они и о Красной книге ничего не знают - IQ этой публики весьма скромен. Да еще на севере от озера белорусский "бацька" колупает в земле дыру огромнейшую, добывая полезные ископаемые - экологи бьют тревогу давно из-за этих разработок. Но деньги не пахнут - за "деревянные" гривны шацкие нувориши и стоящие за ними ордынцы из центра продадут и мать родную. Аминь!
16 Вересня 2018, 20:17
Лучше уж на Шацкие озера, чем в загаженный кацапами Крым. Комары ни хим.атаки армии РФ. В Крыму это только цветочки, ягодки впереди.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024