В чому Шацька громада знайшла «золотий ключик» до розквіту

16 Липня 2018, 15:35
5119

Після двомісячного літнього курортного безумства, коли населення Шацька та сіл біля озер збільшується в рази, містечко на 10 місяців знову стає тихим райцентром невеликого волинського району. З усіма ознаками провінції, через які донедавна Шацьк справляв враження типового радянського містечка, яке заблукало в часі. Про що свідчить навіть назва однієї з частин містечка: Шацьк-село. Бо є ще Шацьк-центр, де зосереджено районні організації, приміщення лісового коледжу, діє ринок, школа і досить-таки сучасна споруда лікарні - замість одноповерхової хатини, в якій тепер облаштовують квартири для медиків. Бо навіть курортна складова Шацька та району не притягує сюди випускників медичних університетів, - пише газета «День».

Прес-тур, організований Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС», мав на меті показати успішну ОТГ, переваги децентралізації та самостійного господарювання. І саме приклад Шацької ОТГ цікавий тим, як в умовах провінції, використовуючи переваги регіону, його бренди можна справді з «села» ставати «містом». Разом із журналістами зі здобутками Шацької ОТГ знайомилася і делегація з Жидачівського району Львівської області: представники органів місцевого самоврядування, голови вже створених ОТГ, голови сільрад, мешканці яких ще в роздумах, чи справді «гуртом і батька добре бити». Перед Шацькою вони познайомилися з досвідом Любомльської ОТГ і захоплено розказували про сучасну лікарню в Любомлі, про опорну школу, про демографічну ситуацію в їхньому регіоні й на Волині.

«У вас села часто віддалені одне від одного, нам це дивно, в нас хати одного села переходять в хати іншого, - говорила секретар Ходорівської міської ради Марія ГАВІНСЬКА. - Але демографічна ситуація у вас краща, в наших селах люди всі на роботі в Італії. А заробляють гроші, то купують дітям квартири в місті. А в Любомлі ми бачили школу, в якій випустили 140 учнів, а в перший клас прийде 200! Для нас то фантастика!» 

Що змінилося після створення ОТГ у Шацьку, показали, на прикладі місцевого дитсадка. Якщо раніше, як у більшості місць, при ремонті заглядали в батьківські кишені, то тепер завідувач похвалилася і гарним ремонтом майданчиків для прогулянок, перекритим дахом, відремонтованим котлом, новою електроплитою і великою кількістю посуду. Приміщення навіть змогли утеплити. Розказуючи про здобутки, виконувачка обов’язків голови Шацької ОТГ Людмила ЦЕВУХ відзначила, що зі створенням ОТГ бюджет зріс майже утричі.

«До Шацька приєдналися дві сільські ради, Прип’ятська та Самійличівська, і до шести тисяч населення Шацької селищної ради (власне Шацьк, села Гаївка, Мельники) додалося ще 3 тисячі. Якщо раніше люди побоювалися, що всі гроші зосередяться в Шацьку, то тепер побачили, що найактивніші роботи все ж ведуться в селах. Адже там більше проблем, ніж у Шацьку, більший занепад. Загалом же ми плануємо, і так за перспективним планом, що має бути одна, Шацька, ОТГ у межах нинішнього Шацького району. Він невеликий, і кількість населення - майже 17 тисяч - якраз оптимальна для потужної громади. Єдина сільрада, яка ще не хоче приєднання до Шацька, Світязька, а через неї до нас не можуть «переступити» інші», - каже Людмила Цевух.

Василь ГОЛЯДИНЕЦЬ, голова Шацької райдержадміністрації, зазначив, що, як колишній сільський голова з великим стажем, він бачить перспективи ОТГ. Сільські ради в нинішньому вигляді, на його думку, своє віджили і часто є гальмом у розвитку. Як приклад, він навів Світязьку сільраду, яка торік заветувала перспективну для району справу. Шацька округа вкрай потребує каналізування, щоб зберегти від забруднення побутовими стоками озера. Торік район отримав кошти на каналізування населених пунктів Світязької сільської та Шацької селищної рад. У Шацьку вже була ОТГ, її фахівці виконали всі умови, які від неї вимагалися. А світязяни, де в раді - кілька штатних одиниць, немає потрібних фахівців, виявилися не спроможними дати раду мільйонному проекту. Наразі каналізували лише частину Шацька, бази в урочищах Гряда і Ступа, збудували першу чергу очисних споруд готові до продовження. Проект каналізування розглядають у Брюсселі. Загальний кошторис робіт - 6,4 мільйона євро. І саме цими днями Василь Голядинець отримав приємну звістку з Києва, що профільне міністерство виділило на співфінансування цього проекту 25 мільйонів гривень.

У планах громади - капітальний ремонт дев’яти вулиць, шести тротуарів, будівництво світлофора на пожвавленому перехресті в Шацьку, реконструкція освітлення на восьми вулицях, завершення реконструкції парку в центрі селища та каналізування, капітальний ремонт опалення в дитсадку в Шацьку та в школі в селі Прип’ять, ремонт приміщень трьох будинків культури, селищної ради, встановлення огорожі довкола трьох шкіл та цвинтаря, реконструкція з добудовою НВК-ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії в Шацьку, облаштування в ОТГ чотирьох стадіонів, придбання шкільного автобуса, сміттєвоза та автогрейдера.

УПЕРЕД І З... ПОНЧИКОМ

У сезон у шацькому регіоні кількість населення зростає в рази. Одноразово на Світязі та навколишніх озерах може перебувати 30 - 40 тисяч населення, а загалом за два літні місяці тут побуває 200 тисяч населення.

«Але озеро Біле, що неподалік Шацька, у Влодавському повіті Республіки Польща, яке значно менше Світязя, одноразово може прийняти - завдяки значно краще обладнаній інфраструктурі - 85 тисяч відпочивальників!» - каже голова Шацької РДА Василь Голядинець.

І якщо досвід сусідів-поляків для шачан є таким собі маяком-дороговказом, то регіон має й інші туристичні «заманухи», свою автентику. Зокрема це типовий шацький бренд - пончики. Як кажуть, хто побував на Світязі і не куштував пончиків, той Світязя і не бачив. У Шацьку та навколишніх селах пончики готували споконвіку, але бізнесом вони стали з появою навали відпочивальників, і дуже швидко зі звичайної страви перетворилися на місцеву культову річ. З’явилася нова «професія» - пончист, так називають жіночок, які на велосипедах розвозять відпочивальникам по пляжах і базах випечену на світанку свіжу продукцію. А цього літа у селі Світязь уперше відбудеться фестиваль пончика. Майстер-клас з випікання пончиків, який дали журналістам у Шацькому міському будинку культури, художній керівник якого Тетяна Гаврось за сумісництвом є і пончистом, підтвердив: це однозначно зацікавить туристів, які прагнуть саме автентики. Що казати, якщо покупатися в Шацьких озерах приїжджають навіть автобуси туристів з Одеси. І, крім Світязя, просять показати менш популярні озера, зокрема їм пропонують озеро Люцимер, яке розташовується в лісі.

Головне, що в Шацькій громаді зрозуміли, де лежить «золотий ключик» до розквіту. Він - насамперед у розвитку туризму, відпочинковому секторі, чому має посприяти й довгоочікуване спорудження ще одного прикордонного переходу на території району: Адамчуки - Збереже.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024