Пончик-фест на Світязі: біля озера співали оду пончику і досхочу ласували ароматною здобою

14 Липня 2018, 21:20
12566

У селі Світязь стартував колоритний фестиваль світязького пончика.

Ця надзвичайно смачна випічка, якою господині Шацького району частують своїх рідних, а декілька років тому «підсадили» на них і туристів, що приїздять відпочити на Шацькі озера, є кулінарною візитівкою краю.

13 липня центральний пляж Світязя заполонили місцеві майстрині-пончистки: хто традиційно з велосипеда, хто зі столиків пропонував землякам і відпочивальникам солодкі рум'яні пончики з начинкою на будь-який смак. Бажаючих скуштувати шикувалися метрові черги! Ще б пак, для багатьох відпочинок на Світязі асоціюється саме зі смаком пончика.

Тим часом на сцені розпочиналася урочиста церемонія відкриття фестивалю. Гостей привітав і побажав гарного відпочинку, смачного частування та висловив надію, що це колоритне місцеве свято стане традиційним та улюбленим ініціатор і натхненник фестивалю Василь Голядинець, голова Шацької РДА. Долучилися до привітань Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, та Микола Цвид, Світязький сільський голова. Ведучий свята Андрій Зубенко надав слово і одному з генеральних партнерів фестивалю Петрові Нестеруку, який розвиває туризм на Світязі і активно популяризує край Шацьких озер. За великий вклад у розвиток туристичної сфери голова Шацької райдержадміністрації оголосив підприємцю подяку.

А далі до слова і ...до праці запросили найвправніших шацьких господинь, котрі випікають в день до півтисячі пончиків. Їм було що розказати і показати публіці, зокрема похвалитися рецептами та новими кулінарними знахідками, почастувати присутніх, здивувати кулінарними шедеврами-композиціями з пончиків і навіть потанцювати під дощем. Нелегка в них праця: мають встати вдосвіта, замісити тісто, спекти пончики в асортименті, сісти на велосипед і, що найважче, вигідно продати свій солодкий товар.

Цього фестивального дня вони були на висоті і почували себе супер-зірками від цілком заслуженої уваги до себе і свого нелегкого заняття. Вправні майстрині з с. Смоляри-Світязькі Галина Жипа і Галина Цюпяшук продемонстрували майстер-клас з випікання пончиків і пригостили здобою глядачів. Найбільшого пончика випекла Марія Сидорець із смт Шацьк, за що отримала заслужений приз. Винагородили також старання Любові Чак із Шацька і Валентини Пех із с. Підманове - цих жіночок визнали найкращими господинями.

За кращий твір про пончик перемогу отримали Галина Гірич (1 місце), Галина Жук (2 місце) та Ірина Шамук (3 місце). Пісню на слова Галини Жук виконав зі сцени народний ансамбль Шацького РБК «Горлиця».

На фестивалі працювали 27 пончисток Шацького району. Кожна з них отримала подарунок від організаторів, але найбажаніший приз - велосипед - дістався після розіграшу лотереї Світлані Пех із Шацька.

Надзвичайно цікавими були конкурси серед дорослих і маленьких глядачів, які не лише наїлися пончиків, але й отримали гарні призи.

Кожен присутній міг сфотографуватися біля фотозон на фоні озера Світязь.

Фестивальні заходи перепліталися з концертними номерами, які підготували працівники Шацького районного Будинку культури та закладів культури смт Шацьк, сіл Піща, Мельники, Самійличі, Ростань, Світязь, Пулемець, Острів'я тощо. Танцював для глядачів дитячий танцювальний колектив «Первоцвіт» із Шацька. Свої дивовижні ляльки демонструвала публіці народна майстриня з райцентру Валентина Денисюк.

Завершився фестиваль світязького пончика виступом українського гурту «ФлайzZzа» та запальною дискотекою від DJ TIMA.

1

3

7

4

2

2

3

1

3

3

4

2

2

3

2

3

1

1

2

1

1

4

2

2

1

3

4

3

3

4

2

2

2

3

5

3

3

3

3

1

2

4

4

1

 

Коментарі
16 Липня 2018, 00:36
Організація фестивалю на дуже низькому рівні. ...переможці конкурсу наперед визначені. Найкращими визнані пончики, які зовсім не найкращі, а до того ж ще й сирі. А жіночки, що дійсно печуть смачні пончики, не тільки на фестиваль, а постійно лишились поза увагою. Вірші взагалі ніхто не зачитав, а тільки назвали імена так званих переможців. Опитавши учасників фестивалю, роблю висновок, що наступного року половина пончисток, участі в ньому більше не братимуть.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024