Шацьк: люди з вадами зору зустрілися з нагоди 85-ї річниці утворення УТОС

11 Липня 2018, 14:00
2209

В смт Шацьк відбулися збори Любомльської громадської міжрайонної територіальної первинної організації Українського товариства сліпих з нагоди 85-ї річниці утворення УТОС.

Нині членами товариства є 22 жителі Шацького району. Під час зборів Наталія Ляшук, голова первинної організації, розповіла присутнім про роботу і проблеми, з якими товариство стикається щодня. Попри труднощі, організація живе і розвивається, представники влади та спонсори проявляють розуміння і турботу у вирішенні проблемних питань людей з фізичними вадами.

Наталія Ляшук
Наталія Ляшук

 

З нагоди 85-річчя створення УТОС в м. Луцьк відбулася обласна конференція, на якій відзначили Почесними грамотами членів організації Костянтина Чеснокова та Аллу Гурняк (секретаря-бухгалтера). Під час зборів у Шацьку Наталія Петрівна урочисто вручила обласну нагороду Костянтину Чеснокову, подякувала за активність і побажала здоров’я і довголіття.

Костянтин Чесноков з нагородою
Костянтин Чесноков з нагородою

 

Про нове в сфері соціального захисту розповіла незрячим Людмила Гірич, заступник начальника, начальник відділу у справах інвалідів, ветеранів війни і праці, персоніфікованого обліку і пільг управління соціального захисту Шацької РДА. Зокрема, відбулися зміни в системі Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю. Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються такими засобами відповідно до індивідуальної програми реабілітації. Особи з інвалідністю I і II групи по зору та законні представники можуть придбати годинника (електронного – дітям віком від 6 років), аудіоплеєра, палицю тактильну або мобільного телефона та отримати за них компенсацію. Відповідно до закону незрячі мають право на безплатну путівку до санаторно-курортного закладу - в порядку черговості у міру надходження таких путівок.

2
Людмила Гірич ознайомила присутніх із змінами в законодавстві
Людмила Гірич ознайомила присутніх із змінами в законодавстві

 

Костянтин Чесноков розповів про плідну діяльність шацьких членів УТОСу минулого року, коли вони навідалися до людей з вадами зору, почули про їхні проблеми та надали допомогу продуктами харчування.

-Районне керівництво допомагає нам в організації таких поїздок, районна газета «Шацький край» справно висвітлює всі наші добрі справи. Плануємо провідати незрячих і цього року, - зазначив Костянтин Петрович.

Наостанок Наталія Ляшук анонсувала проведення міжнародної конференції УТОСу на території Шацького району у вересні цього року і роздала незрячим грошову допомогу. Члени товариства Віра Ярмошук та Володимир Чак подарували присутнім віночок українських пісень у власному виконанні.

Незрячим болять їхні проблеми
Незрячим болять їхні проблеми

1

Учасники зборів
Учасники зборів

1

Співають Віра Ярмошук та Володимир Чак
Співають Віра Ярмошук та Володимир Чак

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024