В шацьких лісах заготовлять понад 70 тонн чорниці

11 Липня 2018, 13:35
1931 Джерело: фото ілюстративне

На нараді у Шацькій райдержадміністрації про стан заготівлі природних рослинних ресурсів місцевого значення на територіїрайону станом на 3 липня інформувала Галина Носуліч, начальник відділу регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій райдержадміністрації.

Вона відзначила, що в районі постійно працює  комісія з координації  дій державних органів, що здійснюють державний контроль за заготівлею другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань та використанням корисних властивостей лісу, до компетенції якої входить координація роботи у сфері заготівлі другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань та використанням корисних властивостей лісів, сприяння державним і підприємницьким структурам в ефективному веденні господарської діяльності, запобігання втратам заготовленої продукції, - інформує відділ організаційного забезпечення, внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату Шацької райдержадміністрації.

Станом на 3 липня відбулось 4 засідання комісії, на яких розглянули питання про організацію її роботи та надання дозволу на ліміти по заготівлі ягід чорниці та лисичок.Також було надано дозвіл на заготівлю ягід чорниці чотирьом підприємцям (Макарчуку А.В., Абрамчук Л.П., Порві О.А., Мрикалу В.Я.,) та ТзОВ «Продхолод-М» сумарною кількістю 72 тонни.

При одержанні лімітів на заготівлю ягід всі заготівельники проплатили рентну плату, що в загальній сумі становить 70,3 тис.грн. З вказаної суми  27 відсотків  надійшло на рахунок Піщанської сільської ради, 32 відсотки – на рахунок Шацької селищної ради. Підприємці, які отримали дозвіл на їх заготівлю, виписали лісові квитки. Враховуючи побажання сільських голів, комісія надіслала на сільські ради для проведення моніторингу інформацію в електронному вигляді щодо переліку заготівельників, кількості заготівельних пунктів з  вказаними прізвищами та ініціалами приймальників та ліміти на ці пункти по кожній сільській раді.

На одному із засідань голова райдержадміністрації Василь Голядинець рекомендовав сільським головам щоденно моніторити процес заготівлі ягід на територіях сільських рад та щовівторка надавати інформацію районній комісії. Але сільські ради подають лише інформацію, а моніторинг проводить лише Шацька селищна рада.

Розпочався сезон заготівлі грибів. Рентна плата за 1 кілограм заготовлених грибів-лисичок становить 1грн. 82 коп. Ліміт на заготівлю грибів - лисичок сумарною вагою 1 тонну отримав підприємець Макарчук А.В., проте рентної плати ще не проплатив.

На завершення виступу Галина Носуліч наголосила  сільським головам на проведенні моніторингу щодо роботи  пунктів заготівлі природних  рослинних ресурсів місцевого значення (ягід чорниці та грибів) з метою виявлення заготівельників, які працюють нелегально, без правовстановлюючих документів; інформацію щодо кількості заготовлених природних  рослинних ресурсів місцевого значення подавати щовівторка у відділ регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024