Як діти Сходу і Заходу малювали дивовижні світязькі пейзажі

10 Липня 2018, 19:15
2338

Недарма куточки природи Шацького краю називають чарівними та мальовничими. Вони надихають на створення живописних пейзажів, фотознімків, відео та є невичерпним джерелом натхнення для написання прозових творів, віршів та пісень.
Не залишились осторонь творчого процесу і юні художники з Луганщини, котрі нещодавно приїхали до нас на відпочинок.

Читайте також: У Шацьк на відпочинок приїхали діти-митці з Луганщини 

Під патронатом благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» в рамках Проекту «Україна без сліз» та 12-го Арт-Каравану дружби «Схід та Захід разом» відбулася їх творча зустріч з вихованцями гуртка образотворчого мистецтва Шацького БДЮТ під керівництвом Ірини Вензловської. Спільний пленер дав змогу не тільки реалізувати мету проекту, якою є арт-реабілітація дітей із зони АТО, а й поспілкуватись у творчій атмосфері дітям Заходу та Сходу.

У теплій атмосфері відбулося знайомство учасників.


 
Пленер юних художників - цікавий та пізнавальний захід. За мету двогодинного творчого процесу Ірина Вензловська поставила поглиблення вміння майбутніх художників, ознайомлення з природою оточуючого середовища як невичерпного джерела образотворчого мистецтва, зосередження уваги на гармонійному співіснуванні людини та природи, формування спостережливості і бачення краси природного середовища.

Юні художники разом зі своїми наставниками облаштували робочі місця вздовж берегової лінії озера Світязь, обравши для відтворення вподобаний мальовничий куточок. Працюючи на відкритому просторі, діти мали можливість творити кожен у своєму неповторному стилі. А найголовніше - спілкуватися в атмосфері уваги до свого таланту, пізнавати особливості природи нашого озерного краю та України загалом.


 

В процесі роботи, окрім Ірини Павлівни, з дітьми спілкувались ті, хто долучилися до втілення в життя цього проекту. Серед них помічник народного депутата Степана Івахіва Наталія Маленицька, представник благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» Сергій Юдін, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Шацької райдержадміністації Анатолій Пех, начальник відділу культури Оксана Юхимук (яка, до речі, майже всі дні різнопланово працювала з дітьми) та інші. Хочеться відзначити, що керівництво райдержадміністрації забезпечило належне перебування дітей та організувало їх дозвілля на високому рівні.
Вихованці художніх шкіл Луганщини, малюючи, розповідали про відпочинок та насичену пізнавальну програму, яка, за словами дітей, «приносит приятную усталость», а особливо про озеро Світязь, яке за короткий час вже встигли полюбити. Із розмов з ними стало відомо, що вони сумують за своїми домівками, рідними та близькими і навіть за домашніми улюбленцями. Недарма одна із учасниць пленеру Катерина Когут намалювала з натури коня, який випасався неподалік, адже у своєму місті Кремінна допомагає доглядати за тваринами у кінному клубі та їздить верхи.


 

Також за творчим процесом захоплено спостерігали відпочивальники, підходили ближче, з цікавістю спостерігали за рухами пензлів.
Задушевні розмови, запитання та відповіді, допомога викладачів, декілька годин кропіткої праці у пошуках композиції, форм, пропорцій, гри світла та тіні – і ось в яскравих літніх кольорах ожив на папері у кожного свій неповторний пейзаж.

Художник-викладач Ірина Вензловська розповідає:

«На заняттях в приміщенні учні виконують академічні завдання, а на пленері вони працюють більш творчо, самостійно обирають матеріали, сюжети етюдів. Саме тому роботи, виконані під час пленерної практики, такі «живі» та цікаві, а час, відведений для малюнка, швидко проходить».

Оскільки всі учасники пленеру - вихованці художніх шкіл Луганщини, то шацькі художниці, в минулому відвідувачі гуртка образотворчого мистецтва Шацького БДЮТ Вікторія Приставка, Ірина Мартинюк, Ольга Гірич, Софія Гінайло почувались дещо невпевнено. Та по закінченню заходу вони зрозуміли, що незалежно від вмінь та навиків, кожен юний митець творить по-своєму прекрасні речі.

Кращі творчі роботи дітей, створені під час пленеру та майстер-класів на Волині, доповнять підсумкову виставку картин проекту з назвою «Україна очима дітей АТО».

Людмила Максимчук

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром