У Шацькій райдержадміністрації обговорили, як уберегтися від поширення африканської чуми свиней

09 Липня 2018, 11:55
1367

Аби не допустити поширення на території Шацького району африканської чуми свиней 6 липня в Шацькій РДА відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під керівництвом голови райдержадміністрації Василя Голядинця та його заступника Віктора Плейтуха, - повідомляє відділ організаційного забезпечення, внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату Шацької райдержадміністрації.

Участь у засіданні взяли представники управління Держпродспоживслужби у Шацькому районі, власники мисливських господарств, користувачі мисливських угідь, представники природоохоронних установ, керівників районних організацій, начальники відділів та управлінь структурних підрозділів райдержадміністрації та інші.

Василь Цвид, начальник управління Держпродспоживслужби Шацького району, розповів про посилення заходів, аби не допустити занесення збудника АЧС на територію району. Зокрема він зауважив, що з моменту останнього випадку на території Шацького району нових випадків АЧС не виявлено. Та ситуація залишається напруженою, оскільки вірус швидко розповсюджується в сусідньому Любомльському районі, де зараз проводиться відстріл диких кабанів, а також сусідній Польщі. Зі слів прикордонників, щоночі приблизно 50 кабанів мігрують з території Польщі на Волинь та у зворотному напрямку, тож ризик поширення африканської чуми великий.

Василь Цвид розказав про низку профілактичних заходів, котрих варто запровадити з метою недопущення поширення вірусу африканської чуми свиней (визначити зону захисту, зону спостереження і нагляду, здійснювати відстріл диких кабанів, забезпечити проведення необхідних лабораторних досліджень тощо).

Користувачам мисливських угідь радив дотримуватися усіх вимог біобезпеки під час полювання, підгодівлі або під час проведення будь-яких інших заходів, пов`язаних із відстрілом та вилученням диких тварин із природного середовища. Відстріляні туші диких свиней на території неблагополучного району варто знищувати з дотриманням інструкції у визначених місцях за участю спеціалістів Держпродспоживслужби, відповідно використовувати туші впольованих диких кабанів на територіях благополучних щодо африканської чуми свиней районів лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень.

Під час засідання спільно обговорили забезпечення проведення депопуляції диких свиней на території Шацького району незалежно від сезону полювання у встановленому законодавством порядку, враховуючи напружену епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней на території області з дотриманням відповідних вимог та за погодженням попередньо організованої робочої групи по координації дій.

Керівники району та представники відповідних служб прийняли необхідні рішення й окреслили низку завдань для організації подальшої роботи.

Василь Голядинець наголосив, що такі заходи треба організовувати в першу чергу. Керівникам Держпродспоживчслужби та природоохоронних установ рекомендував забезпечити проведення роз`яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней та засоби біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов`язана з обігом свиней. Встановити інформаційні таблиці та щити біля лісових масивів, які найбільше відвідують люди.

Довідково. Нещодавно відбулося засідання обласної регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під час якої серед питань порядку денного обговорили заходи з локалізації спалаху африканської чуми серед диких свиней в РО «УТМР» Замлинського лісництва Любомльського району.


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024