Шацьк: юні лісівники Волині ділилися досвідом, демонстрували власні вироби і змагалися у квестах

04 Липня 2018, 20:30
2753 Джерело: lis.volyn.ua

На базі Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька відбувся обласний зліт учнівських лісництв.

Його провели управління освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації та Волинський обласний еколого-натуралістичний центр – інформують у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

– У роботі зльоту брали участь команди 25 шкільних лісництв, – розповідає заступник директора Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Володимир Пшибельський. – Першого дня вони презентували роботу своїх учнівських лісництв, ділилися досвідом та напрацьованими матеріалами. Другого – захищали науково-дослідницькі роботи та змагалися у практичному турі. Мені особисто припали до душі виступи юних лісівників Городоцького, Нуйнівського та Ратнівського шкільних лісництв, хоча всі команди продемонстрували досить високий рівень як теоретичних, так і практичних знань, привезли гарні виставки. Велика подяка викладачам Шацького лісового коледжу, які були членами журі та брали активну участь у проведенні практичного туру.

– Наш коледж завжди з радістю приймає юних лісівників, – зазначає директор коледжу, заслужений працівник освіти України Ігор Жмурко. – Адже це наші майбутні студенти. Вони хоч на невеличкий час можуть потрапити в лісівничу Альма-Матер, оглянути навчальні аудиторії, бодай один день пожити в гуртожитку і відчути себе у ролі студента – захистити наукові роботи, взяти участь у практичних квестах з лісівництва, побувати у картинній галереї, музеях фауни та історії коледжу. Ці два дні з ними працювали наші досвідчені викладачі, які так само придивлялися до учасників зльоту, кращих вже запросили до нас на навчання.

2

 

Учні випускних класів мали можливість не тільки продемонструвати, чого навчились у шкільних лісництвах, а й безпосередньо поспілкуватися з членами приймальної комісії, яка вже розпочала роботу, дізнатися про умови вступу та кількість бюджетних місць. А їх на основі базової загальної середньої освіти коледж має 25 на спеціальності «Облік і оподаткування» (спеціалізація «Бухгалтерський облік»),  60 – на «Лісове господарство» (спеціалізація «Лісове господарство»), 25 – на «Лісове господарство» (спеціалізація «Лісозаготівля та первинна обробка деревини»).

Ще 20 бюджетників готові навчати на основі повної загальної середньої освіти за спеціальністю «Лісове господарство» (спеціалізація «Лісове господарство»). На цю ж спеціальність держава виділяє також 10 бюджетних місць для заочників.

З 2 по 14 липня ц. р. можна подати документи.

– Зараз на Волині діє близько півсотні учнівських лісництв, – каже голова облорганізації Товариства лісівників України, начальник лісового відділу Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс, який також побував на обласному зльоті. – Ми вдячні їх керівникам за сумлінну роботу та виховання нашої лісівничої зміни, адже сподіваємось, що чимало з них згодом оберуть для навчання лісівничі виші і прийдуть на роботу у лісову галузь. Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко, крім виробничих завдань, ставить перед лісівниками вимогу взяти на замітку кожного обдарованого члена учнівського лісництва й уже зараз найти можливість показати його майбутнє місце роботи та означити життєву і кар’єрну перспективу у нашому тритисячному лісівничому колективі. Звісно, у цьому нам найперші помічники – освітяни, за що їм особлива подяка.

Зараз в учнівських лісництвах та гуртках юних лісівників Волині займається понад 1700 школярів. Тільки випускників – учнів 9 і 11 класів – цьогоріч 370. Це ті вихованці, які не тільки займалися за освітньою програмою учнівських лісництв, а й брали участь у практичних лісівничих заходах. Он лише серед вихованців Нуйнівського учнівського лісництва (ЗОШ І-ІІІ ст. Камінь-Каширського р-ну), яким опікуються вчитель Оксана Юріївна Банзерук та інженер лісових культур ДП «Камінь-Каширське ЛГ» Любов Федорівна Ручка,  таких шестеро: 9 клас закінчили Надія Савчук, Вікторія Ліцевич, Іванна Антонюк, Наталя Савчук, 11 клас – Софія Прусік та Валерія Мосійчук. Можливо, саме вони виберуть для подальшого навчання Шацький лісоколедж або ж якийсь інший лісівничий виш.


 

…Урочисте відкриття відбулося в актовому залі коледжу. Юних лісівників Волині привітали заступник начальника управління освіти, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Тетяна Соломіна, голова Шацької районної ради Сергій Карпук, директор Шацького лісового коледжу Ігор Жмурко. Вони закликали присутніх брати активну участь у справі збереження природи та лісових масивів нашого краю, а переможцеві конкурсу – гідно представити Волинь на Всеукраїнському конкурсі.

На жаль, у грудні минулого року відійшов у вічність Микола Моісеєнко – творець найпершого на Волині Цуманського учнівського лісництва, який був своєрідним талісманом обласних зльотів учнівських лісництв, що проходили у Шацьку. Але серед присутніх був його учень, найперший лісничий цього найпершого шкільного лісництва, а тепер викладач Шацького лісоколеджу Володимир Ковш, якому є що розповісти своїм юним колегам. Йому, як й іншим ветеранам лісової галузі, зокрема, його колезі викладачу Юрію Кононенку, працівникам ДП «Шацьке УДЛГ» Миколі Котуху та Володимиру Кореню, директору лісоколеджу Ігореві Жмурку заступник начальника управління освіти, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Тетяна Соломіна та директор Волинського ОЕНЦ Валентина Остапчук вручили пам’ятні подарунки та подяки управління освіти, молоді та спорту Волинської ОДА, Волинського обласного еколого-натуралістичного Центру, управління лісового та мисливського господарства. Цікаву еколого-просвітницьку мистецьку програму для учасників зльоту підготувала екобригада НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2» м. Камінь-Каширський – переможець конкурсу екологічних бригад Волині.

Звісно, на обласний зліт потрапили найкращі, вони виборювали право представляти Волинь на осінньому Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв, що цьогоріч проходитиме в Сумах.

Ця боротьба була і цікавою, і напруженою водночас. Тривала упродовж двох днів. Юні лісівники захищали свої науково-дослідницькі роботи, над якими працювали упродовж навчального року, виконували завдання практичного туру, демонстрували свої вироби на виставці досягнень. Вона, до речі, зайняла увесь спортзал. Чого тут тільки не було. І вироби юних умільців, і колекції деревних порід та кущів, гербарії, зібрання комах і метеликів, навіть картини і різьблення по дереву і, звісно, детальні звіти про пророблену роботу. А всі юннати цьогоріч брали участь у Всеукраїнській акції Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках», конкурсах творів та малюнків на теми «Людина і ліс» та «Охорона праці в лісовій галузі очима дітей», інших освітніх акційних заходах, мають за це дипломи і грамоти. Юні лісівники провадять велику роботу із озеленення шкільних територій, парків та сквериків рідних сіл, допомагають лісоводам садити, берегти, доглядати, охороняти ліс, дбати про чистоту зелених насаджень.

Юні лісівники мали можливість побувати у знаменитому музеї фауни Шацького лісоколеджу, де є опудала зубрів, лосів, оленів благородних і плямистих, диких свиней, вовків, пернатих. Такою колекцією можуть похвалитися небагато областей, музеїв, тим паче навчальних закладів. А все тому, що при коледжі діє таксодермічна навчальна лабораторія, де студенти за бажанням можуть освоїти досить рідкісну спеціальність таксодерміста.

Практичні квести відбувалися на дослідних майданчиках та у дендропарку. Тут юним лісівникам довелося складати екзамени з лісівництва та мисливства, демонструвати практичні навички з лісівничої справи.

Усі справилися. Усі учасники отримали подяки, грамоти, пам’ятні призи та подарунки. А гран-прі здобула команда Нуйнівського учнівського лісництва Камінь-Каширського району. Вона й представлятиме Волинь на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв у Сумах.

Сергій ЦЮРИЦЬ

Фото Володимира ПШИБЕЛЬСЬКОГО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39